Abdelmadjid Tebboune har valts till Algeriets nye president. Foto: Fateh Guidoum/TT

Tidigare premiärminister blir ny president i Algeriet

Uppdaterad
Publicerad

Abdelmadjid Tebboune, tidigare premiärminister under Algeriets auktoritäre president Abdelaziz Bouteflika, har valts till landets nye ledare. Proteströrelsen som i april fick Bouteflika att lämna sin post efter 20 år lovar att fortsätta gå ut på gatorna för att visa sitt missnöje.

Två presidentval fick skjutas upp på grund av demonstrationer, men på torsdagen röstade algerierna till slut. Det blev Abdelmadjid Tebboune, tidigare premiärminister, som gick segrande ur striden. Han fick 58 procent av rösterna, enligt preliminära resultat som landets valmyndighet hänvisar till.

Endast 40 procent av de röstberättigade väljarna tog sig till vallokalerna. Många valde istället att bojkotta valet, i vilket de fem kandidaterna alla antingen hade varit ministrar under den tidigare presidenten Abdelaziz Bouteflika eller var hans anhängare.

Bouteflika tvingades bort i april, efter månader av demonstrationer mot Algeriets styrande elit. I nästan ett år nu har den starka proteströrelsen gått ut på gatorna för att kräva förändringar i landets politiska styre och att en ny generation tar över makten. 

Även under fredagen väntas stora demonstrationer mot landets nya president.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.