Vallokalerna stänger runt 18 på torsdagen men något resultat beräknas inte komma förrän på fredag. Foto: Ryad Kramdi/TT

Vallokaler vandaliserade när Algeriet går till val

Uppdaterad
Publicerad

Det är tredje gången gillt för Algeriet som i dag ska försöka rösta fram en president efter nästan ett år av politiskt kaos. Men redan några timmar efter att vallokalerna öppnade i morse hade flera av dem blivit vandaliserade.

Två försök att välja en efterträdare till president Abdelaziz Bouteflika har redan stoppats av arga demonstranter. I dag försöker Algeriet ännu en gång välja en ledare, men redan kvällen innan valet hade demonstranter brutit sig in i ett par av vallokalerna och på torsdagsmorgonen hade flera av dem vandaliserats och andra fått stänga.

I dag på valdagen har tusentals människor gått ut på gatorna för att demonstrera, rapporterar Reuters, men vid klockan 16 rådde fortfarande en relativt lugn stämning i huvudstaden Alger.

Den starka proteströrelsen, som har varit igång sedan februari, ser valet som ett drag från regimen för att försöka hålla sig kvar vid makten. Fler än 24 miljoner människor är röstberättigade, men många väntas stanna hemma i protest mot kandidaterna, rapporterar Al Jazeera.

Samtliga av de fem kandidater som tillåtits att ställa upp i valet har antingen varit uttalade anhängare till Bouteflika eller suttit i hans regering.

Kräver ”radikal förändring”

Väljaren Mohamed Kirat säger att demonstranterna från början har krävt ”radikal förändring av det politiska systemet”, något de inte känner att de har fått.

– De fem kandidaterna är från det tidigare styret, så vad kommer de att ha som agenda? säger han till kanalen.

Vid klockan 15 låg valdeltagandet på 20 procent, enligt den algeriska valmyndigheten rapporterar Reuters.

Bouteflika tvingades lämna posten i april efter två årtionden vid makten. Men flera av hans tidigare allierade har trätt in i hans ställe och den mäktige arméchefen Ahmad Gaïd Salah anses styra från kulisserna.

Vallokalerna stänger runt 18 på torsdagen men något resultat beräknas inte komma förrän på fredag. Om ingen av kandidaterna får över 50 procent av rösterna i dag går valet vidare till en andra omgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.