Temperaturen i haven högsta som någonsin uppmätts

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att haven bara blir varmare. Förra året uppmättes de högsta havstemperaturerna som någonsin noterats.

– Havstemperaturen ökar skoningslöst och detta är en tydlig indikator på klimatförändringar framkallade av människan, säger en av studiens författare, klimatforskare Kevin Trenberth.

Världen blir varmare. 2021 upplevde vi den varmaste sommaren någonsin i Europa. Men även haven värms upp. De senaste sex åren har historiska temperaturer uppmätts. Och förra året var inget undantag.

I en ny studie som publicerats i Advances in Atmospheric Sciences har 23 forskare analyserat havstemperaturen under 2021 och noterar den högsta temperatur sedan mätningarna började 1955.

Klimatkrisen

Detta trots väderfenomenet La Niña förra året, som orsakar kallare vatten i Stilla Havet. Forskarna konstaterar också att havets stigande temperatur har orsakats av människan. 

Som sju Hiroshimabomber

Haven är viktiga i klimatkrisen då de absorberar cirka en tredjedel av den koldioxid som världen släpper ut varje år, samt cirka 90 procent av den värme som den globala uppvärmningen stått för de senaste 50 åren.

– Förra året absorberade haven lika mycket värme som om sju Hiroshimabomber skulle detonerade varje sekund, 24 timmar om dygnet i 365 dagar, förklarar en av studiens medförfattare John Abraham professor vid University of St. Thomas i en debattartikel i The Guardian.

När världshaven värms upp ökar stormar, orkaner och extrema regnoväder, vilket kan leda till fler översvämningar, menar forskarna i studien. Med varmare hav smälter även istäcken på Grönland och Antarktis i en allt snabbare takt, uppemot 1 biljon ton is varje år, vilket leder till stigande havsnivåer.

Östersjön värms ännu snabbare

Atlanten och Antarktiska oceanen är de världshav som värms upp mest. Men även Östersjön blir varmare.

– Östersjön värms upp cirka fyra gånger snabbare än de stora haven eftersom det är mindre och grundare, säger Jonathan Havenhand forskare vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs Universitet.

-Det kan leda till mer moln och dimma vid kusterna eftersom havsvärmen skapar fukt i luften. Andra konsekvenser är bland annat mer algblomning, samt artförflyttning – att vissa arter som kräver kallare perioder kommer att minska, och andra arter som trivs i varmare, sötare vatten kommer att öka.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet