Tyskland drabbades hårt av översvämningar sommaren 2021, och i Grekland härjade flera skogsbränder. Foto: AP/EPA

Varmaste sommaren hittills i Europa

Publicerad

Sommaren 2021 i Europa var den varmaste som uppmätts, visar ny klimatdata.

Globalt var året det femte varmaste och 0,3 grader över snittet de 30 senaste åren.

Statistiken visar att de sju senaste åren har varit de varmaste som uppmätts, enligt EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus.

I Europa har temperaturerna svängt rejält. I april var det ovanligt kallt – vilket bland annat resulterade i att Frankrikes vinproduktion under året blev den lägsta på över 60 år – vilket följdes av en rekordvarm sommar.

På Sicilien i Italien noterades ett preliminärt temperaturrekord för Europa: 48,8 grader, 0,8 grader över det tidigare rekordet.

Samtidigt satte extremt väder sin prägel på året, med svåra bränder i länderna vid Medelhavet och katastrofala översvämningar i främst Europas centrala och västra delar. Även i Sverige förekom stora översvämningar, bland annat i Gävle.

Enligt Gunilla Svensson, professor i meteorologi som forskar om klimatförändringar vid Stockholms universitet, är det för tidigt att benämna de senaste sju årens temperaturökning som en ”acceleration”, då temperaturen kan variera över tid. Men helt klart är att jorden i en långsiktig trend blir allt varmare.

– Vi kan förvänta oss att de extrema värmeböljorna kommer att bli vanligare i ett varmare klimat.

Växthusgaser ökar

Sett till helåret 2021 i Europa var temperatursnittet inte lika extremt, endast 0,1 grader varmare än snittet de senaste 30 åren.

De tio varmaste åren i Europa som har uppmätts har alla infallit under 2000-talet och sju av dem inföll åren 2014–2020.

Enligt Copernicus preliminära data fortsatte den stadiga ökningen av växthusgaser i atmosfären under 2021.

”Måste agera”

Jämfört med temperaturen som rådde under förindustriell tid, 1850–1900, var 2021 hela 1,1–1,2 grader varmare.

”För att Europa ska kunna leva upp till Parisavtalets mål måste klimatdata analyseras på ett effektivt sätt”, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus klimatförändringstjänst, i ett pressmeddelande.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

”Analysen för 2021, som visar att de överlägset varmaste åren globalt har noterats de sju senaste åren, är en påminnelse om den fortsatta temperaturökningen och att vi måste agera skyndsamt”, säger han vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.