Tysk polis genomsöker ett hotell efter dådet i Ansbach. Foto: TT

Terrorattacker i Bayern kan ha styrts från Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Terrorattackerna i Bayern kan ha styrts från Saudiarabien. Strax före dåden tros båda gärningsmännen ha chattat med personer knutna till Islamiska staten. Nu har de saudiska myndigheterna erbjudit sig att hjälpa tyska polisen med utredningen.

Uppgifterna kommer från den tyska tidningen Der Spiegel, som har talat med en högt uppsatt regeringsmedarbetare i saudiska Riyadh.

– Gemensamt ska vi göra allt för att klara upp attentaten, säger källan till tidningen.

Självmordsdåd i Ansbach

Dåden det handlar om är yxattacken på ett tåg i närheten av Würzburg och bombdådet mot en restaurang i Ansbach. Båda inträffade i juli.

Rekonstruerat delar av chatten

Erbjudandet kommer efter nya uppgifter om att båda gärningsmännen ska ha haft kontakt med personer kopplade till Islamiska staten, via en chatt, strax före dåden. Polisen har lyckats rekonstruera delar av chatten och spåren leder till ett telefonnummer i Saudiarabien. Polisens utredare tror att de båda männen inte bara har inspirerats av terrorgruppen, utan även fått instruktioner.

Den förmodade IS-kontakten ska ha föreslagit för 17-åringen, som genomförde yxattacken utanför Würzburg, att köra in i en folkmassa med en bil. Men förslaget avvisades eftersom 17-åringen inte hade körkort. I stället klev han ombord på ett tåg den 18 juli och högg ned passagerare.

Erbjöd sig att utföra dåd

Chatten med den 27-årige gärningsmannen i Ansbach visar att han ska ha erbjudit den okände kontaktpersonen att utföra attentat. Sedan ska 27-åringen ha fått rådgivning om hur han skulle gå tillväga under förberedelserna fram till dess att han sprängde sin bomb på restaurangen.

Strax före dådet spelade han in en avskedsvideo där han svor trohet till Islamiska staten. Han sade också adjö till den förmodade IS-kontakten via chatten och skrev: ”Vi ses i paradiset”. Kontaktpersonen lovade att vidarebefordra videon till IS propagandaavdelning samt att terrorgruppen omedelbart skulle ta på sig dådet.

Enligt Der Spiegel är det mycket ovanligt att Saudiarabien hjälper västerländska myndigheter med terrorutredningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Självmordsdåd i Ansbach

Mer i ämnet