Vi kan räkna med en hetsig debatt i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vi kan räkna med en hetsig debatt om säkerhet på olika områden i Tyskland. Människor är oroade efter fyra blodiga dåd på mindre än en vecka.

Bo Inge Andersson

Utrikeskommentator

Hur debatten kommer att arta sig är för tidigt att säga. Men de fyra dåden har ökat osäkerheten i Tyskland och ministrar från olika partier har redan kommit med utspel.

Den bayerske inrikesministern Joachim Hermann, från det bayerska kristdemokratiska partiet CSU, kräver att den tyska armén, Bundeswehr, ska kunna sättas in i krissituationer.

Självmordsdåd i Ansbach

Polisfacket kräver bättre kontroller av asylsökande. Den tyske inrikesministern Thomas de Maizière varnar för att dra alla asylsökande över en kam.

Skärpta vapenlagar

Bland annat socialdemokraterna, SPD, tillbakavisar förslaget att sätta in Bundeswehr. Hermann menar däremot att det finns skolade trupper i Bundeswehr som skulle kunna stå under polisens befäl och utföra viktiga säkerhetsuppgifter.

Inrikesminister de Maizière, som är kristdemokrat från Angela Merkels kristdemokratiska CDU, har börjat tala om att skärpa vapenlagarna, som enligt honom själv dock redan är stränga, internationellt sett.

Problemet är att man har svårt att komma åt illegala vapen som har köpts via internet. SPD, som ju sitter i koalition med CDU/CSU, är också inne på en skärpning av vapenlagarna, särskilt då den illegala vapenhandeln.

SPD vill dessutom ha ytterligare 3.000 polistjänster.

Slå larm

De Maizière har också talat om problemen med att avslöja dåd som utförs av enskilda personer, utan någon stor organisation bakom. Han menar att man i sådana fall i hög grad måste lita till gärningsmannens omgivning – släkt och vänner.

Om de märker att en person håller på att radikaliseras måste de slå larm.

Likadant uttalar sig terrorexperten Michael Ortmann till nyhetssändaren n-tv. Myndigheterna är ofta chanslösa mot ensamvargarna. Där måste deras omgivning hjälpa till.

Att det är en flykting som utfört det senaste dådet i Ansbach kommer att göra debatten mycket het. Den bayerske inrikesministern har redan sagt att han personligen anser att det ligger nära till hands att tro att detta är – som han uttrycker det – ett terrordåd med ”islamistisk bakgrund”. Detta säger han alltså innan undersökningarna är avslutade.

Samtidigt har en talesman för det federala – centrala – inrikesministeriet i Berlin sagt att det inte är klart att det finns denna bakgrund.

Kritiserat Merkel

Hans parti, alltså det bayerska CSU, som är i union med Merkels CDU, har tidigare krävt hårdare tag och ökade begränsningar när det gäller flyktingmottagandet.

CSU har kritiserat Merkel för en alltför liberal flyktingpolitik och en del inom Merkels eget CDU har också varit kritiska. Den debatten kommer alltså att fortsätta nu. Även den bayerske justitieministern, även han CSU, säger nu att han räknar med att Ansbach-attacken vara ett dåd utfört av en ”islamistisk självmordsbombare”.

Vi kan räkna med att de tre dåden i Bayern – i måndags i Würzburg, i fredags i München och i söndags i Ansbach – gör att krav på hårdare kontroll kommer att resas just från Merkels bayerska partner CSU.

Högerpopulister

Alltsammans kompliceras av att det finns ett högerpopulistiskt, starkt invandringskritiskt parti, AFD, som haft vind i seglen sedan flyktingströmmen började förra sommaren.

ÖPartiet har i sju opinionsmätningar i juli fått mellan 9,5 och 12 procent. Det betyder, om de siffrorna håller i sig, att AFD skulle komma in i förbundsdagen i Berlin vid de val som hålls nästa år.

Det finns också en organisation, Pegida (Patriotiska européer mot islamiseringen av västerlandet) som har samlat stora mängder demonstranter. Och här finns också nynazistiska grupper med.

Ökade insatser

Det har också börjat talas om att det krävs ökade insatser från samhällets sida när det gäller att ta hand om människor som kommit till Tyskland med svåra psykiska problem.

Det krävs större insatser när det gäller integrering: Det är till exempel brist på tysklärare för de nyanlända. Det är alltså också en ekonomisk fråga, som det nu kan bli en debatt om.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Självmordsdåd i Ansbach

Mer i ämnet