Foto: TT och SVT

Terrorexpert: ”Vi har inte sett det sista dådet”

Publicerad

Under söndagskvällen misstänks en person ha utlöst en sprängladdning utanför en restaurang i centrala Ansbach. En 27-årig man misstänks för dådet och avled efter händelsen. – Man blir bestört. Det händer alldeles för mycket saker i Tyskland just nu, säger terrorexperten Hans Brun.

Enligt polisen har tolv personer skadats. Terrorexperten Hans Brun är upprörd när SVT Nyheter pratar med honom.

– Man blir bestört. Det händer alldeles för mycket saker i Tyskland just nu, säger han.

Tågattacken oroar Hans Brun

Men den händelse i Tyskland som terrorexperten hans Brun oroar sig mest över är tågattacken som skedde den 18 juli i år. Fem personer skadades när en 17-åring attackerade människor med en yxa och en kniv i Heidingsfeld. Efteråt hittades en handmålad IS-flagga i pojkens rum.

Kan det finnas ett sammanband?

– Det är lite tidigt att uttala sig om det.

”Måste få reda om motivet”

I nuläget finns det inga uppgifter om motivet till attacken.

– Det man måste man få reda på just nu är motivet till det här. Och om han agerat ensam eller inte, säger Hans Brun.

Hans Brun säger att Sverige har en linkande hotbild som Tyskland och ser en likhet mellan denna attack den som genomfördes på Drottningsgatan i Stockholm 2010. Den gången dog ingen mer än bombmannen, då självmordsbomben utlöstes för tidigt och attacken misslyckades.

– Det är inte helt okomplicerat att få tag på sprängmedel och genomföra en sådan här attack, det kräver en viss planering, säger Hans Brun.

Fick avslag på sin asylansökan

Under en presskonferens berättade Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann att gärningsmannen var en 27-årig syrisk man boende i Ansbach. Mannen ska ha sökt asyl i Tyskland, men fått avslag för ett år sedan. Det finns uppgifter om att den misstänkte mannen försökt ta sitt liv tidigare. Hans Brun tycker det är viktigt att ta reda på om det finns en koppling till detta.

– Är det här den typen av kriminalitet eller har det ideologiska kopplingar? Det är väldigt viktigt att utreda det.

Varför händer det här i Tyskland just nu?

– Det är det man måste ta reda på. De närmaste veckorna kommer att bli mycket viktiga och avgörande. Om det kommer fler terrordåd kommer det antagligen bli politisk kris.

Kommer det bli fler terrordåd, tror du?

– Vi har inte sett det sista dådet, frågan är bara om det kommer att ske i Tyskland eller ej, säger terrorexperten Hans Brun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Självmordsdåd i Ansbach

Mer i ämnet