Foto: TT

En person död i explosion på restaurang i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En person dödades i en explosion utanför en restaurang i centrala Ansbach, utanför Nürnberg på söndagsvällen.

Enligt polisen var den avlidne mannen skyldig till explosionen, som ska ha utlösts av en sprängladdning i hans ryggsäck. Terrorgruppen Islamiska staten har tagit på sig dådet.

Explosionen ägde rum vid 22-tiden på söndagskvällen, lokal tid. En man dog och femton skadades efter att en gärningsman utlöst en självmordsbomb. Den döde är gärningsmannen själv. Fyra personer skadades svårt.

IS tog på sig dådet

Det visade sig senare i en undersökning av mannens lägenhet att han hade mobiltelefoner och en laptop innehållandes filmer med våldsamt islamistiskt budskap. I en video uttalar mannen också hot mot tyskar och svär trohet till terroristgruppen Islamiska staten.

Självmordsdåd i Ansbach

Via nyhetsbyrån Amaq News Agency, som uppges vara Islamiska staten språkrör, meddelar IS att man tar på sig dådet i Ansbach.

Enligt nyhetsbyrån AP säger polisen att det inte finns några tecken på att flera gärningsmän ska ha varit inblandade.

Ryggsäck med sprängämnen

Polisen säger att mannen sågs bära en ryggsäck innan sprängdådet. Sprängladdningen, som också innehöll vassa metallbitar, tros han ha burit i ryggsäcken.

Innehållet ska enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann, från det bayerska kristdemokratiska partiet CSU, ha varit tillräckligt för att döda många fler människor. Ingen av de skadade har dock livshotande skador, enligt polisen.

Polisen bekräftar att metallbitar slungats iväg från explosionen, och utreder om mannen bar på en så kallad spikbomb, skriver Die Welt.

Avvisades från festival

Mannen ska dock ha avvisat från sitt ursprungliga mål med attacken. Enligt Herrmann hade 27-åringen blivit nekad att komma in på musikfestivalen Ansbach Open som arrangerades i närheten av brottsplatsen. 27-åringen kunde nämligen inte visa att han hade köpt biljett.

Därefter begav han sig till en bar i centrala Ansbach och utlöste sprängladdningen.

Fler kunde ha dödats

Ansbach Open hade över 2.500 besökare och inrikesministern Herrmann menar att det var rena turen att inte fler personer dödades.

– Vi kan tacka de här lyckliga omständigheterna för att inte fler människor dödades, säger han enligt Die Welt.

Hade fått beslut om att utvisas

Under en presskonferens berättade Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann att gärningsmannen var en 27-årig syrisk man boende i Ansbach. Mannen ska ha sökt asyl i Tyskland, men fått avslag för ett år sedan. På grund av säkerhetsläget i Syrien har han inte kunnat utvisas, utan var inhyst på ett boende i Ansbach, enligt polisen.

Senare under måndagen uppgav Tysklands inrikesdepartement att det vid tidpunkten för sprängdådet stod klart att 27-åringen skulle utvisas till Bulgarien.

Tidigare självmordsbenägen

Tidningen Süddeutsche Zeitung (SZ) skriver att mannen försökt ta livet av sig vid två tillfällen, och däremellan ska han ha fått psykiatrisk vård. 27-åringen uppges vara känd av polisen sedan tidigare och enligt Süddeutsche Zeitung hade han dömts för narkotikabrott och misshandel.

Motivet till dådet är fortfarande oklart.

– Vi vet inte om den här mannen planerade självmord eller om han hade för avsikt att döda andra, säger Joachim Herrmann.

Kopplingar till terrorism utreds

En särskild grupp inom myndigheterna utreder nu om mannen hade några kopplingar till islamistisk terrorism, skriver Die Welt.

Polischefen Roman Fertiger säger enligt SZ:

– Vi kan inte utesluta att han var en radikal extremist, men det finns inga bevis för det.

Även det tyska inrikesdepartementet har sagt att det för närvarande inte finns något som tyder på att mannen hade islamistiska motiv.

Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann, från det bayerska kristdemokratiska partiet CSU, sa däremot tidigt på måndagen att:

– Min personliga åsikt är att jag tyvärr tror att det har skett en äkta islamistisk självmordsattack här.

Festivalen evakuerades

Musikfestivalen Ansbach Open har avbrutits och besökarna evakuerats, skiver nordbayern.de, och så gott som hela stadskärnan i Ansbach spärrades av.

200 poliser och cirka 350 personer från räddningstjänst och brandkår är involverade i räddningsinsatsen.

Fakta: Våldsdåd i Tyskland i veckan

18 juli: En 17-årig pojke går till attack med yxa och kniv mot passagerare på ett regionaltåg i Würzburg. Fem personer skadas, varav två allvarligt. Pojken, ensamkommande från Afghanistan, skjuts till döds av ett specialförband inom polisen som råkade befinna sig i närheten, när han försöker fly.

22 juli: En 18-årig man skjuter ihjäl nio människor i ett köpcentrum i München. 18-åringen, som är född och uppvuxen i München, skjuter sig själv i närheten av attentatsplatsen då han konfronteras av en civil polispatrull. Polisen misstänker att dådet planerats under ett år. Bland annat har 18-åringen besökt den lilla staden Winnenden i sydvästra Tyskland, där en skolmassaker ägde rum 2009.

24 juli: En man med machete dödar en kvinna och skadar ytterligare två personer i Reutlingen i Baden-Württemberg. Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, grips direkt av polisen. Enligt utredare finns inga terrorkopplingar. I stället tror man att dådet berodde på svartsjuka.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Självmordsdåd i Ansbach

Mer i ämnet