Hans Brun. Foto: Claudio Bresciani/TT

Terrorexperten Hans Brun om attacken i Barcelona: ”Inte tillräckligt för att skaka Västeuropa”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt terrorexperten Hans Brun är det förvånande att det inte inträffat något liknande i Spanien tidigare, med tanke på att det enligt spanska myndigheter gjorts flera försök. Men trots att attacken i Barcelona är det åttonde terrordådet i Europa hittills i år, är det inte tillräckligt för att skaka Västeuropa, menar han.

Spaniens effektiva underrättelsetjänst kan vara en av anledningarna till att jihadistiska nätverk inte tidigare lyckats utföra en attack i Spanien, enligt terrorforskaren Hans Brun.

– Jag tror att det stora problemet är mängden potentiella gärningsmän. I Frankrike har man enligt uppgift 10.000 personer som är flaggade, som det heter, och i Storbritannien är det 20.000. Så mängden är enorm.

LÄS MER: Detta vet vi om terrorattacken i Barcelona

När man pratar om hotbildsnivå i Sverige lyfter man fram England, Frankrike och Belgien som största riskländer. Sedan kommer Spanien, Italien och Tyskland. Sedan längre ner kommer Sverige.

– Jihadisternas propagandaproducenter pumpar ut en propaganda som uppmuntrar till just sådana här självständiga lågskaliga attacker för att hålla rörelsen vid liv och på så sätt exploatera de här attackerna propagandamässigt – något som de redan börjat med vad gäller attacken i Barcelona.

– Det är ingen tillfällighet, det är en ideologisk värdegrund som pumpas ut.

För lågt tempo för att skaka västvärlden

I jämförelse med till exempel IRA (Irländska republikanska armén som genomförde en rad terrordåd på 70- och 80-talet) håller jihadisterna ett lågt tempo, menar Hans Brun.

– När IRA var som starkast kunde de genomföra en dödlig attack per dygn, eller per vecka, i olika storstäder. Det här är inte ens i närheten av det tempot och det går för långsamt för att på allvar kunna skaka vårt samhälle, säger han.

LÄS MER: Berfin befann sig sekunder från skåpbilen

Därför gör de det med en bil

– Alla har tillgång till fordon i Europa. De flesta kan köra bil och fordon kan man låna, hyra eller stjäla om man inte har ett eget.

Hur ska man få fatt i det här?

– Det är väldigt svårt att leta efter någon som hyr en skåpbil, det gör många. Man måste besegra och oskadliggöra ideologin bakom det här, och det är ett otroligt långt arbete.

Vad tänker du om att IS tog på sig dådet?

– Det är ett led i deras strategi för att hålla kampen vid liv och då behöver de attacker med jämna mellanrum som de kan paketera med bild och ljud. Det kan mycket väl vara ett lokalt initiativ, men återigen så är det ju det deras strategi bygger på, säger Hans Brun.

”Få som väljer att göra det”

Trots att IS har resurser tror Hans Brun att det finns något avgörande som saknas i västvärlden.

– Det är få som har viljan att sätta sig i en bil och köra ihjäl sina medmänniskor. Det är ganska få personer som har den här ideologiska övertygelsen, säger han.

LÄS MER: Tre gripna efter terrordåden – kan ha kopplingar till båda dåden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt terrordåd i Barcelona – teckenspråk

Mer i ämnet