Foto: TT

Fyra gripna och fem misstänkta gärningsmän dödade

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart om föraren på La Rambla är en av de fem personer som senare sköts ihjäl av polis i Cambrils. Fyra personer har hittills gripits misstänkta för inblandning i terrordåden. Polisen eftersöker ytterligare gärningsmän, uppger spanska medier.

Spansk polis har gripit en fjärde person, misstänkt för att vara inblandad i torsdagens terrorattentat. Enligt poliskällor ska föraren av skåpbilen vid torsdagens attack på La Rambla i Barcelona vara en av de fem gärningsmän som senare dödades i Cambrils, skriver El Pais.

Undersöker kopplingar mellan attackerna

Under en presskonferens på fredagen berättade polisen att man undersöker kopplingar mellan den explosion som skedde i ett hus i Alcanar, cirka 20 mil söder om Barcelona under onsdagen och de terrordåd som inträffade i Barcelona och den lilla kuststaden Cambrils under torsdagen och natten till fredagen.

Terrordådet i Barcelona

Under presskonferensen meddelade polisen att man arbetar utifrån teorin att attentaten planerats under längre tid och att de tre händelserna är sammanlänkade.

Polisen bekräftade dessutom att tre av de gripna personerna är av marockansk nationalitet och den fjärde personen är av spansk nationalitet. De gripna personerna är 21, 28, 34, respektive 27 år gamla, enligt polisen.

Ytterligare en död under fredagen

En kvinna som skadades i attacken i Cambril rapporterades ha dött under fredagen. Totalt har nu 14 personer dött av attackerna och omkring 130 personer skadats.

Två attacker

Efter torsdagens terrorattentat i Barcelona i går, då en vit skåpbil i sick sack körde över ett stort antal fotgängare på den folktäta gågatan La Rambla, skedde ännu än attack i kuststaden Cambrils under natten till fredagen.

En personbil körde in i flera personer på en gångväg innan den krockade med en polisbil och välte.

En polis ska ensam ha dödat fyra av de fem misstänkta gärningsmännen, skriver The Telegraph.

Polisen sköt gärningsmännen efter att de närmat sig honom med machetes och yxor, enligt tidningen. Den femte flydde mot en park och högg en förbipasserande i ansiktet med kniv, innan han sköts av en polis.

Den knivhuggna kvinnan avled senare av sina skador. Totalt skadades fem civila och en polis vid attacken.

Polisen i Cambrils utanför Barcelona. Foto: TT

LÄS MER: Detta vet vi om misstänkta terrorattacken i Barcelona

Gärningsmännen hade också bombbälten på sig, men enligt Joaquim Forn, minister för Katalonien ska det ha varit attrapper.

Två attacker ägde rum under torsdagskvällen – en i Barcelona och en i Cambrils. Foto: SVT

17-åring misstänktes vara föraren

Under fredagen rapporterade spanska medier att polisen gått ut med information att man sökte en 17-åring vid namn Moussa Oukabir. Han ska vara bror till tidigare gripna Driss Oukabir, vars identitetsuppgifter ska ha hittats vid attentatsplatsen i Barcelona. Moussa Oukabir uppges ha skjutits ihjäl av polis, men under lördagsmorgonen kom uppgifter om att det nu är osäkert om han var den som körde skåpbilen.

Driss Oukabir ska ha uppgett till polisen att hans pass och id stulits och överlämnade sig själv till polisen efter att bilder på honom börjat cirkulera på nätet, skriver The Guardian.

LÄS MER: CIA varnade

I de två attackerna dödades 14 människor och omkring 130 skadades. Drygt 60 personer vårdas fortfarande på sjukhus varav 17 är svårt skadade.

De drabbade kommer från över 30 olika länder. Än så länge finns det inga uppgifter om att svenskar ska vara drabbade.

Lastbilen åkte på La Rambla. Foto: SVT

TV: Dramatiska räddningsarbetet i Barcelona

Fakta: Tidigare terrorattentat i Spanien

Juli 2009: Över 60 personer skadas när en bilbomb exploderar i staden Burgos i norra Spanien. Den baskiska separatiströrelsen ETA beskylls för attacken, som riktades mot civilgardet.

Juni 2009: Två civilgardister dödas när en bomb exploderar under deras patrullbil nära Palma, Mallorca. ETA sade sig ligga bakom dådet.

December 2006: Två personer dödas och 52 skadas när en bilbomb exploderar på en parkering vid flygplatsen i Madrid. ETA tog på sig dådet.

December 2004: Dådet föregicks av en varning från ETA.

Mars 2004: 191 människor dödas och närmare 2 000 skadas i attentat mot fyra pendeltåg i Madrid. En islamistiskt inspirerad terrorcell låg bakom dåden.

Juli 2003: 13 personer skadas, däribland två svenskar, när sprängladdningar detoneras i två hotell i turistorterna Alicante och Benidorm i södra Spanien. Dåden föregicks av en varning från ETA.

Källa: TT

Fakta: Attacker med fordon i Europa

Augusti 2017: Sex soldater skadas när en 36-årig man kör in i dem i en förort till Paris.

April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas.

Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med en bil på Westminster bridge för att sedan knivhugga en polis vid det parlamentsbyggnaden. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.

December 2016: Tolv människor dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av italiensk polis.

Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Barcelona

Mer i ämnet