Varningen från CIA ska ha kommit för två månader sedan enligt den spanska tidningen. En anledning ska vara att staden är ett så populärt turistmål. Foto: AFP/TT

CIA varnade katalanska polisen för två månader sedan

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska säkerhetstjänsten varnade polisen i Katalonien för att Barcelona kunde vara ett potentiellt terroristmål. CIA lade också fokus på just La Ramblas, skriver tidningen el Periódico.

Varningen från CIA ska ha kommit för två månader sedan enligt den spanska tidningen. En anledning ska vara att staden är ett så populärt turistmål.

LÄS MER: Terrordådet i Nice – det här hände den kvällen

Terrordådet i Barcelona

Det var strax efter klockan 17 som det kom uppgifter om att en vit skåpbil rammat människor på den populära turistgatan La Rambla i Barcelona.

Körde i sicksack

En person körde i hög fart in på La Rambla med en skåpbil vid Plaça de Catalunya. Bilen fortsatte sedan cirka 600 meter innan den stannade vid Plaça de Boqueria och gärningsmannen hoppade ur.

Enligt vittnesuppgifter till BBC ska skåpbilen ha kört i sicksack för att träffa så många människor som möjligt. Lokala myndigheter har bekräftat att minst 13 människor har dödats och mer än 80 personer har skadats i attacken.

Strax efter klockan 20 sade sig terrororganisationen IS ligga bakom den dödliga skåpbilsattacken, rapporterade Reuters med hänvisning till Amaq News Agency.

LÄS MER: IS tar på sig attacken – två gripna

Fordon vanligt

Fordon har använts vid flera terrorattacker runt om i världen de senaste åren. I franska staden Nice dog 86 personer när en lastbil mejade ner människor längst strandpromenaden den 14 juli 2016.

I helgen dog en person i Charlottesville i USA när en bil kördes in i en folkmassa och den 7 april dog fyra människor när en lastbil körde in i människor på Drottninggatan i Stockholm. En femte person avled tre veckor senare av sina skador. Efter terrordådet på Drottninggatan har säkerheten förstärkts på gatan. 

LÄS MER: Tio granitblock har placerats på Drottninggatan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Barcelona

Mer i ämnet