Polis i Verviers, Belgien. Foto: TT

Uppgifter: Terroristerna planerade halshugga framstående belgare

Uppdaterad
Publicerad

De misstänkta terrorister som dödades i belgiska Verviers på torsdagen planerade att kidnappa och halshugga en framstående belgare och sprida en video av dådet på nätet, uppger en flamländska tidning. Ett mål ska ha varit poliser.

Uppgifterna kommer i den flamländska tidningen Het Laatste Nieuws (HLN). Inrikesminister Jan Jambon kan dock inte bekräfta de här uppgifterna, inte heller åklagare Eric Van Der Sypt.

Polisen har övervakat terrorcellen men inväntat att en terrorledare skulle komma till landet. Denne skulle spela en central roll i planerna.

Terrorräd i Belgien

De misstänkta terroristerna ska ha varit återvändande från Syrien som tillhör en islamistisk terrorcell.

Vem terrorcellen skulle ha angripit är oklart, skriver HLN, men har källor som menar att troliga måltavlor är domare eller framstående polis. En central plats ska ha varit det nya huvudkontoret för den federala polisen i Bryssel.

– De riktade särskilt in sig på polisen i sina planer. Och faran är inte över. Vi vet inte vad som kommer hända de närmaste timmarna, dagarna eller veckorna, säger den federala åklagaren Eric Van Der Sypt till HLN.

Åklagaren säger också att terroristerna planerade att döda poliser både på gatan och på polisstationer.

Hade kalasjnikovs och polisuniformer

Avslöjandet om planerade halshugganden kommer ett knappt dygn efter att belgisk polis dödat två misstänkta terrorister och ytterligare en skadades svårt i staden Verviers. 13 personer greps sammanlagt under 12 olika räder mot terroristerna.

Dessutom har två personer gripits i Frankrike med koppling till den misstänkta terrorcellen.

De misstänkta terroristerna ska ha haft polisuniformer, sprängämnen och fyra kalasjnikovs (AK-47) i sin ägo. Det är samma sorts vapen som terrorbröderna Kouachi använde vid dådet mot Charlie Hebdo i Frankrike. De misstänkta hade också flera handeldvapen, walkie-talkies och falska pass i sin ägo.

– Att ha polisuniformer för att smälta in har vi sett förut vid terroristattacker, bland annat har Boko Haram och terrorister i Afghanistan använt sig av den strategin. Och mixen av vapen och sprängämnen är också vanlig, man använder sig av vapen som är enkla att lära sig använda, säger terrorexpert Hans Brun till SVT Nyheter.

Enligt belgiska myndigheter var de två döda belgiska medborgare. De var medlemmar i en terrorcell bestående av ett tiotal medlemmar som återvänt från kriget i Syrien för en vecka sedan. Avlyssning har visat att de planerade en nära förestående ”storskalig” attack, riktad mot den belgiska polisen. CNN rapporterar att gruppen tagit sina order från Islamiska Staten (IS).

Höjd hotnivå

Säkerhetsläget är allvarligt i Belgien nu, och man har höjt säkerhetsnivån till tre av fyra möjliga i landet. Hotnivån innebär att en attack är ”möjlig eller sannolik”, men inrikesminister Jan Jambon poängterar att höjningen av hotnivån är gjort som en försiktighetsåtgärd, inte för att det finns konkreta bevis på en kommande attack.

– Polisens operation under gårdagen kan ha aktiverat andra terrorceller. Därför är det lämpligt att höja hotnivån, säger Jambon enligt HLN.

Eftersom terrorcellen varit redo att enligt uppgift genomföra en attack mot polisen vidtas extra försiktighetsåtgärder. Polisen har ombetts att ta med sig sina tjänstevapen hem och inte genomföra gripanden på stan tills vidare.

– Det här rör sig om människor som faktiskt planerade en attack inom de närmaste dagarna eller timmarna. En extremt välorganiserad terrorcell med gott om vapen, säger Jambon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorräd i Belgien

Mer i ämnet