Militärpolis i Nederländerna. Arkivbild. Foto: TT

Terrormisstänkt svensk häktad i Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-årige svensken som greps vid en antiterrorinsats i nederländska Rotterdam har nu häktats och kommer att sitta i förvar i två veckor.
Han greps på julafton efter tips från utländsk polis.

Fyra män, bland dem en 29-årig svensk medborgare, greps under insatsen på julaftonen, misstänkta för koppling till terrorverksamhet med islamistiska motiv, uppger tidningen De Telegraaf.

På torsdagen häktades svensken och en 21-årig man från Vlaardingen, enligt De Telegraaf.

– Åklagaren vill att han hålls i förvar i två veckor till, säger Wim De Bruin, talesperson för åklagarmyndigheten i Nederländerna, om svensken till TT.

De två andra männen, en 30-årig man från Delft och en 23-årig man från Gouda, släpptes på onsdagen men är fortfarande misstänkta för brott.

Beslagtagit datorer                   

29-åringen kom från Stockholm med flyg till flygplatsen Schipol i Nederländerna i söndags. Han sattes under bevakning vid ankomsten efter tips från utländsk polis och de fyra männen greps strax därefter när de färdades i en bil. Det fanns dock inget som tydde på en nära förestående terrorattack.

Efter gripandet genomsöktes fyra hus i Vlaardingen, Delft och Gouda, men inga vapen eller sprängämnen påträffades. Men flera datorer och mobiltelefoner har beslagtagits och undersöks.

Substans i misstankarna

Enligt terrorforskaren Hans Brun är en häktning ett tecken på att det finns en viss substans i misstankarna mot svensken.

– Att det finns några uppgifter som är så pass allvarliga att de (svensken och ytterligare en person) måste hållas inlåsta, säger han till TT.

Nästa steg efter det här blir att se hur domstolarna kommer att värdera uppgifterna, enligt Brun.

– Om häktningen förlängs, eller om det så småningom mynnar ut i ett åtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer