”Jag anförtrodde dig med min pension”, skriver en av Elon Musks följare efter att Tesla-aktien sjunkit i värde.

Tesla tappar 150 miljarder efter tweets av Elon Musk

Uppdaterad
Publicerad

Teslas grundare Elon Musks följare på Twitter har de senaste dagarna fått ta del av en rad märkliga inlägg. Ett av dem har fått företagets aktier att rasa med omkring 150 miljarder kronor.

På en dag tappade Tesla 10,3 procent i marknadsvärde – 15 miljarder dollar, motsvarande drygt 150 miljarder kronor. Det rapporterar bland andra Danmarks Radio och Wall Street Journal. Tappet skedde efter att företagets vd, Elon Musk, gått ut på twitter med uttalandet:

”Priset för Teslas aktier är för högt”.

I ett mejl till Wall Street Journal svarar vd:n kort och gott ”nej” på frågan om någon hackat honom eller om tweeten var falsk.

”Kan någon ta hans telefon”

Förutom tweeten om aktierna har flera andra inlägg väckt reaktioner bland följarna. Musk skriver bland annat att han tänker sälja alla sina fysiska ägodelar och inte äga något hus.

Han skriver också att hans flickvän är arg på honom – och att de väntar barn på måndag.

”Kan någon ta hans telefon ifrån honom?”, svarar en följare.

Böter på 200 miljoner

Det är inte första gången Musks twitterkonto leder till problem för hans företag. 2018 blev han stämd av amerikanska finansinspektionen SEC vilket resulterade i böter på 20 miljoner dollar för kursmanipulation.

Elon Musk skrev vid det tillfället att han övervägde att göra Tesla privat vid 420 dollar per aktie och att finansieringen var säkrad, något som fick fick börsvärdet att stiga med 11 procent.

Vd:n ångrade sig sedan och det fanns, enligt SEC, ingen finansiering för att genomföra planen.

”Jag har alltid agerat sanningsenligt och transparent, med investerarnas bästa i fokus”, sade Musk då i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.