Vaccinkaos i Thailand – ansvarig ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 skenar i Thailand. Samtidigt har landet stått utanför FN:s vaccinprogram – och tillgången till vaccindoser är för liten för att landet ska kunna bromsa spridningen av deltavarianten, enligt den thailändska journalisten Tong Tayamon.

Ett landsomfattade undantagstillstånd råder i Thailand. Under fredagen rapporterade landet 14 575 nya smittofall och 114 nya dödsfall med covid-19.

– Jag kan höra ambulanssirenerna när de kör omkring här i Bangkok, och regeringen har infört lockdown-åtgärder, säger den thailändska journalisten Tong Tayamon till SVT Nyheter.

Går med i Covax – men leveranser dröjer

Thailand har som enda sydostasiatiska land stått utanför det FN-stödda vaccinprogrammet Covax fram tills häromdagen, och har tillgång till begränsade mängder av de kinesiska vaccinen Sinovac och Sinopharm – samt AstraZeneca-vaccin som producerats på plats i Thailand.

– Alla våra grannländer har fått vacciner från Johnson & Johnson, Moderna och Pfizer/Biontech, men inte vi, säger Tong Tayamon.

I onsdags bad chefen för Thailands vaccininstitut om ursäkt för att landet misslyckats med att säkra tillräckligt stora mängder vaccin och berättade att de nu håller på att gå med i Covax-programmet. Förhoppningen är att Thailand ska kunna få vaccindoser genom Covax under första kvartalet 2022.

Ändrar vaccinstrategin

Thailand beslöt för två veckor sedan att ändra sin vaccinstrategi och ge Astra Zenecas vaccin som dos två till alla som fått Sinovac-vaccinet i dos ett. Detta efter att hundratals vårdanställda som är fullvaccinerade med Sinovac har smittats med covid-19.

– Sinovac har en ganska låg skyddseffekt, speciellt gentemot deltavarianten som nu sprids här, berättar Tong Tayamon.

Vårdpersonalen som har fått två doser Sinovac ska få en tredje boosterdos med antingen AstraZeneca eller ett mRNA-vaccin.

Demonstrationer mot landets styre

Samtidigt gror missnöjet mot landets hantering av situationen. Tusental demonstranter trotsade i söndags coronarestriktionerna för att samlas i Bangkok. Demonstrationen markerade ettårsdagen av protester med krav på bland annat premiärministerns avgång.

Förutom det ursprungliga kravet på att premiärminister Prayuth Chan-Ocha ska avgå, vill demonstranterna bland annat att den thailändska befolkningen ska få tillgång till bättre vacciner mot covid-19, och då främst mRNA-vacciner.

UD avråder från resor

Svenska UD beslutade under torsdagen att med omedelbar verkan återinföra avrådan från icke nödvändiga resor till Thailand och hänvisade till EU:s nyligen tagna beslut om att återigen inte tillåta inresande från Thailand, skriver TT. Detta efter att smittspridningen av covid-19 har ökat i Thailand och ett landsomfattade undantagstillstånd råder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.