Thailand är ett av de länder där vaccinationsprogrammet gått över till mRNA-vaccinen. I augusti började vaccineringar med Pfizer.
Doktor Kate, vars riktiga namn är Kate Khongkwan Fujitnirun, har blivit en populär röst i sociala medier sedan hon började kritisera de kinesiska vaccinen Sinovac och Sinopharm. De första månaderna under vaccinationskampanjen i Thailand erbjöds bara dessa vaccin.
”Jag vill också veta”
Hon är varken specialist på virus eller immunologi, hon är hudläkare och driver flera skönhetskliniker i Bangkok, men säger själv att hon inte vill leverera några svar.
– Jag vill också veta. Varför var det bara Sinopharm och Sinovac som var tillgängligt i Thailand? Mitt svar på det är bara frågan tillbaka till dig, säger hon retoriskt.
– För det första tror jag att det beror på relationen mellan Kina och Thailand. Men för det andra vet jag inte. Jag vill veta, men det gör jag inte.
Som läkare har hon däremot tagit del av den data som är offentlig kring de olika vaccinen, och gett sin syn på den i olika inlägg på sina youtube-, facebook- och instagram-kanaler.
Varnade för kinesiska vaccinet
I ett inlägg som fick stor spridning i Thailand sa hon till exempel att antikropparna från en sinovac-vaccinering kommer att minska snabbt över tid, och för många kommer den att vara slut redan i oktober.
– I oktober är det slut. Då är det kört för Thailand. Och Kina har redan stuckit.
Läkaren och vaccinforskaren Kiat Ruxrungtham är rådgivare till Thailands statliga vaccinprogram. Han förstår att människor är skeptiska till de inaktiverade vaccinen från Kina, eftersom dessa bygger på tekniken med avdödade virus, och denna teknik har visat sig vara mindre effektiv än mRNA-tekniken. Men han håller inte med om att thailändarna borde ha fått mRNA-vaccin tidigare.
– Tillgången på mRNA-vaccin i världen räcker inte. Det är en fråga om vilka vaccin som finns tillgängliga, inte vilka vaccin vi borde använda.