Theresa May anses som hårt arbetande poch säger att hon vill tjäna dem som arbetar Foto: AP/TT

Theresa May: ”Vill tjäna de arbetande”

Uppdaterad
Publicerad

Theresa May har i sina löften i kampanjen för att bli partiordförande lovat att hon ska tjäna arbetande människor. Hon har erkänt att politiker idag inte inser hur svårt arbetarfamiljer har det. Och hon talar öppet om klassklyftor i samhället. På onsdag blir hon brittisk premiärminister.

Hon har talat om att de som är fattiga dör nio år före dem som inte är fattiga, att den som går i en statlig skola har mindre chanser att nå ett toppjobb.

”Elakt parti”

Theresa Mays porträtteras i brittiska medier alltså på ett sätt som kanske inte förknippas med en traditionell konservativ politiker.

Brittisk EU-omröstning

Bara kort innan hon fick veta att bara hon kvarstod som kandidat höll hon ett tal i den pågående kampanjen där hon enligt tidningen The Guardian upprepade samma slagord som den förre Labour-ledaren Ed Milliband gjorde i valrörelsen 2015, som vanns av de konservativa under David Cameron.

Det handlade om jämlikhet, kamp mot skattesmitning och bekämpande av oansvariga beslut från företag. Hon lovade en regering som arbetade för flertalet inte för ett privilegierat fåtal.

Löntagare och konsumenter

Hon är mycket rak i sin kommunikation och stötte sig med många i partiet när hon på en partikongress sade att konservativa partimedlemmar av många sågs som medlemmar i ett elakt parti (a nasty party).

På hennes program står också att sätta in löntagare och konsumenter i de stora bolagens styrelser. Det skulle vara ett sätt att ändra hur företag styrs, har hon lovat i kampanjen för ordförandeposten.

Theresa May är idag inrikesminister och är den mest långlivade på den posten sedan 1892. Hon utnämndes 2010. Hon har inte dragit sig för att kritisera polisen för korruption och hon erkänner att svarta behandlas sämre i rättsväsendet än vita.

Hon anses som en effektiv och hårt arbetande minister.

Leda landet ur EU

Hon hade en mycket låg profil under folkomröstningen om EU-medlemskap. Men var för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU. Men hennes låga profil har gjort att hon ses som en möjlig brobyggare mellan torypartiets båda flyglar.

Men hon har inte tvekat att säga att hon som premiärminister kommer att leda landet ut ur EU. Hon anser sig som en erfaren förhandlare som kan få bra villkor.

– Brexit betyder brexit. Det får inte finnas några försök att stanna kvar inom EU, inga försök att komma tillbaka genom bakdörren och det ska inte hållas en ny folkomröstning.

Det har varit hennes löften och hon har dessutom lovat att det inte ska bli något parlamentsval förrän 2020, alltså inget val efter det att hon utsetts till premiärminister. Oppositionspartiet Labour vill däremot ha nyval.

Inte skynda på

Vad gäller den ekonomiska politiken har hon lovat att hon tänker avskaffa kraven på att Storbritanniens budgetunderskott ska vara avskaffat i slutet av 2010-talet.

Hon har dessutom sagt att hon inte tänker skynda på med att lämna in den formella brittiska ansökan om att utträda ur unionen. Det har antagits att hon vill dröja till nästa år för att Storbritannien ska ha formulerat sina villkor.

Men samtidigt ökar pressen från EU på May. I och med att det gått så snabbt att få fram en ny premiärminister vill EU också att Storbritannien snabbt ansöker om utträde.

Inför förhandlingarna är målet att få igenom att brittiska företag ska få tillgång till EU:s inre marknad.

Kritiserats

Men detta är ett problem eftersom Storbritannien samtidigt inte vill acceptera den fria rörligheten för EU-medborgare. En stor del av folkomröstningen handlade om att stoppa de EU-migranter som kommit in i landet.

Hon står fast vid regeringens mål att släppa in som mest 100.000 invandrare per år. Men hon har samtidigt som inrikesminister ofta kritiserats för att hon inte lyckats uppnå det målet.

En av hennes stora politiska framgångar som inrikesminister var att hon lyckades utvisa en extrem religiös muslimsk ledare, Abu Qatada, ur landet.

”En lugn rektor”

Hon valdes in i parlamentet 1997 och kom in i skuggkabinettet 1999 med ansvar för undervisning. 2002 blev hon de konservativas första kvinnliga ordförande.

Hon uppges ha en stor faiblesse för skor. Hon berättade 2013 att hon har diabetes av typ 1. Hon är prästdotter och träffade sin blivande man Philip när hon studerade geografi på universitet. De gifte sig 1980 och saknar barn. Hon ska i år fylla 60 år.

Tidningen The Guardian har beskrivit henne som en annan typ av politiker än de man i regel ser i underhuset. Hon kan ses som en lugn rektor i en kammare full av överhettade skolpojkar.

Källor: BBC, The Guardian, The Telegraph, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet