Storbritanniens premiärminister Theresa May och statsminister Stefan Löfven höll gemensam presskonferens efter sitt möte i Stockholm. Foto: TT/Jonas Ekströmer

Theresa May: Samarbetet med Sverige ska fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

I dag möttes Storbritanniens premiärminister Theresa May och statsminister Stefan Löfven i Stockholm. Efter mötet höll de en gemensam presskonferens där båda betonade vikten av att samarbetet mellan länderna fortsätter efter brexit.

Stefan Löfven sade inledningsvis att Sverige fortsätter att stötta Storbritannien när det gäller nervgiftsattacken i Salisbury, som britterna beskyller Ryssland för.

– Det här är ännu en utmaning från Ryssland. Vi väntar fortfarande på att de ska svara på britternas frågor och samarbeta fullt ut i utredningen, sade Löfven.

De båda ledarna har också diskuterat brexit och Stefan Löfven sade att förhandlingarna mellan EU och Storbritannien har gått ”ganska bra”.

Båda betonade att det finns en speciell relation mellan Storbritannien och Sverige och att även om den efter brexit inte kan fortsätta som tidigare, ska länderna fortsätta som vänner och partners.

– Vi har många gemensamma utmaningar att hantera, sade Löfven.

May tackade för solidaritet

Theresa May tackade för den solidaritet som Sverige visat efter Salisbury-attacken.

– Den är en attack på våra gemensamma värderingar. Ert snabba fördömande var viktigt, sade hon.

May sade att säkerhetssamarbetet mellan Sverige och Storbritannien ska fortsätta och hon nämnde de terrordåd som båda länderna har utsatts för.

– Det är viktigt att vi kan svara snabbt mot hot, sade hon.

Hon talade om ”historiska band” mellan länderna och sade att de ekonomiska banden och säkerhetssamarbetet är några av många orsaker att relationerna ska vara kvar efter brexit.

– Vi ska fortsätta stå tillsammans och investeringarna ska fortsätta växa.

Utesluter inte fler åtgärder mot Ryssland

Theresa May betonade, liksom hon gjort tidigare, att det finns ingen annan förklaring till nervgiftsattacken i Salisbury än att Ryssland ligger bakom den.

– Ryssland har kapaciteten, avsikter och motivet. Detta är en del av ett bredare mönster av ryska aktiviteter med valpåverkan, propaganda och cyberattacker, sade Theresa May.

Hon uteslöt inte heller att ytterligare åtgärder kan komma att vidtas mot Ryssland om landet inte samarbetar i utredningen av Salisbury- attacken. Men både hon och Löfven sade att inget sådant planeras nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet