Svetlana Tichanovskaja Foto: Sergei Grits/AP/TT

Tichanovskaja: Kräv omräkning av belarusiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja vill att belarusierna kräver en omräkning av rösterna efter söndagens val, då Alexander Lukasjenko fick sin sjätte mandatperiod.

I ett tal på fredagen uppmanade Svetlana Tichanovskaja borgmästarna i Belarus att organisera fredliga demonstrationer mot valet som hölls i landet förra veckan, rapporterar Reuters.

Samtidigt vädjade hon till medborgarna att underteckna ett krav på en röstomräkning och en utredning av anklagelserna om valfusk.

Protester i Belarus

Befinner sig i Litauen

Tichanovskaja utmanade Alexander Lukasjenko om makten under söndagens presidentval, men förlorade när Lukasjenko återigen säkrade presidentposten och vann sin sjätte mandatperiod sedan 1994.

Enligt internationella observatörer har det dock inte hållits fria och rättvisa val i Belarus på årtionden, och Tichanovskaja erkänner inte resultatet.

Sedan valet har tusentals upprörda demonstranter gått ut på huvudstaden Minsks gator i protest och till stöd för Tichanovskaja.

I tisdags lämnade Tichanovskaja Belarus och befinner sig nu i Litauen.

EU i möte

På fredagen kom också nyheten att ordförande i EU-kommissionen Ursula van der Leyen vill införa sanktioner mot landet. Unionens utrikesministrar möts digitalt i dag med anledning av utvecklingen i Belarus.

”Vi behöver ytterligare sanktioner mot de som brutit mot demokratiska principer eller kränkt mänskliga rättigheter i Belarus”, twittrar von der Leyen.

”Jag är säker på att diskussionen under dagens utrikesministermöte kommer att visa på vårt starka stöd för det belarusiska folkets rätt till grundläggande friheter och demokrati”, tillägger hon.

EU:s utrikeschef Josep Borrell slog på tisdagen fast att Belarus presidentval varken var ”fritt eller rättvist” och varnade för att unionen kan komma att vidta ”åtgärder mot de som är ansvariga för våldet vi sett, de orättfärdiga gripandena och valfusket”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet