Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör presidenten om dokumenten bredvid sportbilden: ”Garaget var låst” Foto: Reuters

Särskild utredare tillsatt efter Joe Bidens dokumenthärva

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitieminister Merrick Garland har utsett ett särskilt ombud för att utreda omständigheterna kring president Joe Bidens dokumenthärva. Syftet är att ta reda på om upptäckten av de hemligstämplade regeringsdokumenten kan koppla Biden till brott.

Flera dokument med hemligstämplade uppgifter har hittats i Joe Bidens hem och på ett kontor i Washington.

Tillkännagivandet följde på Bidens erkännande på torsdagsmorgonen att ett dokument med hemligstämplade uppgifter från hans tid som vicepresident hittades i hans personliga bibliotek, tillsammans med andra dokument som hittades i hans garage.

I måndags framkom det att känsliga dokument hittades på ett kontor i Washington som tillhörde en tankesmedja han tidigare varit knuten till.

McCarthy: Måste utredas

Tidigare på torsdagen Biden att han ”samarbetar fullt ut” med justitiedepartementet utredning. Han bekräftade också att det var jurister som hittat dokumenten i bostaden.

Representanthusets nyvalde talman, republikanen Kevin McCarty, förklarade snabbt efter att fynden av de nya hemliga dokumentet bekräftats på torsdagen att ”kongressen måste utreda detta”.

Sedan tidigare utreder justitiedepartementet hur Bidens företrädare, Donald Trump, hanterat känsliga dokument.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fouad Youcefi: Så kommer dokumenthärvan ställa till det för president Joe Biden. Foto: SVT, Andrew Harnik/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.