Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erdogan har utlyst undantagstillstånd i delar av Turkiet för att hantera det svåra läget efter jordbävningarna. Hör Michael Sahlin, tidigare ambassadör i Turkiet, om vilka politiska följder det kan få. Foto: SVT

Tidigare ambassadören: Risk att undantagstillståndet missbrukas

Uppdaterad
Publicerad

Jordbävningen kan få ett stort efterspel i den turkiska politiken. Det menar Michael Sahlin, tidigare svensk ambassadör i Turkiet, som är tveksam till om det kommande valet i maj kommer att genomföras.

– Det kommer att bli en väldigt svår diskussion om ansvarsförhållanden och ansvarsutkrävande, säger han i SVT:s Aktuellt.

Området som drabbats värst av jordbävningen beskrivs som politiskt komplicerat. Sydöstra Turkiet är hem för en majoritet av landets kurder och delar av norra Syrien kontrolleras av både turkiska styrkor och syriska rebeller.

Under tisdagen meddelade Turkiets president Tayyip Recep Erdogan att landet utlyser undantagstillstånd i tio provinser under tre månader. Michael Sahlin, tidigare svensk ambassadör i Turkiet, säger att det finns en risk att undantagstillståndet missbrukas.

– Risken är att man använder det här som ett internationellt begripligt sätt att strama åt politiken för att fokusera all ansträngning på katastrofen. Och sen går tiden och då kan det få politiska konsekvenser, när det gäller förhållandet mellan regeringen och oppositionen inför ett eventuellt val.

Valet i farozonen 

Sahlin menar att valet som är planerat i maj ligger i farozonen – åtminstone ur demokratiskt perspektiv. Han påminner om att Turkiet genomförde en folkomröstning 2019 under ”undantagstillståndsförhållanden”, något som kritiserats i efterhand.

– Blir det något liknande nu? Att man har ett undantagstillstånd ända in på valet och till och med över valet. Då är det klart att valets äkthet kommer att ifrågasättas.

Ett undantagstillstånd ger presidenten möjlighet att kringgå parlamentet när det gäller att införa nya lagar och att begränsa eller upphäva rättigheter och friheter när de anser det nödvändigt.

Hör mer om jordbävningens påverkan på politiken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.