Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har FN valt sida? Tidigare toppdiplomaten Anders Lidén förklarar.

Tidigare toppdiplomaten om Israels och FN:s diplomatiska kris

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som kriget mellan Israel och Hamas härjar pågår en slags diplomatisk kris. Sedan kriget bröt ut den 7 oktober har FN flera gånger gått ut och fördömt våldet från båda sidor. Men Israel kritiserar FN för att ha valt sida. Något som den tidigare FN-ambassadören och toppdiplomaten Anders Lidén avfärdar.

Förra veckan sa FN:s generalsekreterare António Guteress att Hamas attacker mot Israel ”inte uppstått i ett vakuum”. Det väckte starka reaktioner från Israel, där bland annat den israeliska FN-ambassadören krävde Guterres omedelbara avgång.

I SVT:s program 30 minuter riktades även skarp kritik mot Guteress från Israels ambassadör i Sverige.

– Det låter som han arbetar för palestinierna, sa han då.

Tidigare diplomaten: Inget nytt

Anders Lidén är tidigare toppdiplomat och har bland annat även varit Sveriges ambassadör i Israel. Han säger att det inte är något nytt att Israel ifrågasätter FN.

– Israel har länge kritiserat FN för att vara partiskt. Den stora majoriteten av medlemsländerna i FN sympatiserar med palestinierna, medan det mest är västvärlden som ställer sig på Israels sida, säger han.

I FN är det i princip bara säkerhetsrådet som kan fatta beslut som är bindande för medlemsstaterna. Där råder det, sedan Rysslands invasion av Ukraina, stora svårigheter att komma fram till beslut, menar Lidén. Han pekar bland annat på det faktum att Ryssland har vetorätt i säkerhetsrådet.

”Försöker man vara balanserad ses man som försvarare”

Annars fungerar FN främst som ett opinionsorgan i konflikter som den pågående i Mellanöstern, säger Anders Lidén. Generalsekreteraren Guteress är som en talesperson för FN, och hans uppgift är svår:

– Vad han än säger kommer det uppfattas som att han tar ställning för den ena parten och att han relativiserar konflikten. Båda sidorna ser sig som offer i det här kriget och försöker man då vara balanserad är det väldigt lätt att man blir sedd som försvarare för en sida, säger Lidén.

FN:s generalförsamling röstade förra veckan igenom en resolution om omedelbart eldupphör i kriget. 45 länder avstod från att rösta, däribland Sverige.

– Den fick ett ganska begränsat stöd därför att den inte klart och tydligt fördömde Hamas terrordåd i Israel, säger Anders Lidén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.