Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen skulle kunna få reda på att det var vi” ska Donald Trump ha sagt om att avfyra robotar in i Mexiko, enligt f.d. försvarsministern Mark Esper. Hör honom berätta i klippet. Foto: Patrick Semansky/AP och CBS News/60 minutes

Tidigare försvarsministern: Trump ville bomba Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Trump föreslog vid flera tillfällen att USA skulle bomba Mexiko för att komma åt drogkartellerna. Det skriver Mark Esper som var försvarsminister under Trump i en ny bok. Presidenten ska också ha velat beordra armén att skjuta Black lives matter-demonstranter i benen.

– Presidenten tog mig avsides vid åtminstone ett par tillfällen och föreslog att amerikansk militär skulle avfyra robotar mot Mexiko, säger den tidigare försvarsministern Mark Esper i en intervju med 60 minutes.

Motivet ska ha varit att slå ut drogkartellerna i landet.

”Skjut dem i benen eller något

Esper berättar också om ett tillfälle då Trump ville sätta in militär mot Black lives matter-demonstrationerna 2020.

– Han sa: ”Kan ni inte bara skjuta dem? Skjut dem i benen eller något”.

Mark Esper säger att han har skickat sitt bokmanus till ett 20-tal officerare, ministrar och högt uppsatta inom Pentagon för att få texterna faktagranskade. 60 minutes har talat med sex av källorna som alla hävdar att Espers uppgifter stämmer.

Trump svarar

Donald Trump slår ifrån sig uppgifterna om att han ska ha velat skjuta demonstranter.

”Det är en fullständig lögn, och tio vittnen kan skriva under på det. Mark Esper var svag och totalt ineffektiv, och på grund av det var jag tvungen att styra militären” skriver han i ett uttalande till programmet.

Om Mexiko-uppgifterna skriver han:

”Inga kommentarer”

Hör Mark Esper berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.