Maria Karlsson jobbade i 18 år på Fox News. Foto: SVT

Tidigare Fox-reportern: Här är perspektiven svenska medier missat

Publicerad

Under 18 års tid jobbade Maria Karlsson på amerikanska Fox News, en tv-kanal som anses stå president Donald Trump nära. I lördagens helgstudion ger hon sitt perspektiv på det utdragna valresultatet och berättar om hur det ser ut inne på redaktionsgolvet.

– Nyhetsavdelningen på Fox är inte polariserade alls på samma sätt, säger hon.

Fox News sägs vara Donald Trumps favoritkanal. Och flera av kanalens programledare såsom Tucker Carlson och Sean Hannity har gett sitt stöd till presidenten.

Men enligt Maria Karlsson, som alltså jobbat nära 20 år på Fox News, är det skillnad på nyhetsprogram som ”Tucker Carlson Tonight” och ”Fox and friends” och nyhetsavdelningen. Fox News var första mediebolag att gå ut med att Joe Biden vunnit delstaten Arizona, något som uppges ha skapat en konflikt mellan Donald Trump och Fox ägare Rupert Murdoch.

Presidentvalet i USA 2020

– Det bevisar verkligen att själva nyhetsavdelningen, de som står för den rena journalistiken, inte är polariserade på samma sätt, säger Maria Karlsson.

”Latinos inte en homogen grupp”

Hon svarar även på frågor om perspektiv hon tycker att svenska medier missat, som att ge en representativ bild av landets Latinamerikanska väljare.

– Man ska komma ihåg att det finns väldigt många fattiga personer i USA. De röstar kanske med plånboken eftersom de inte har något annat val. Det tror jag att man måste tänka på. Och jag tror både USA och Sverige missade att latinos inte är en homogen grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet