– Sen går man hem till någon som har lägenhet här och fortsätter festa där. Det är lite svårt att låta bli, säger Freja Milsen. Foto: SVT

Tidigare kvällsvanor redan ett faktum i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark har man redan infört hårdare restriktioner för bar- och restaurangbranshen. Sedan mitten av oktober har alla barer och restauranger tvingats stänga klockan 22 – men frågan är om man blivit av med trängseln och de sena nattfesterna?

– Sen vi började stänga klockan 22 har vi bara 40 procent av den normala omsättningen, så det är tufft, säger barchefen Niklas Jorgensen.

Restriktionerna har minskat antalet personer som går ut. Men på en del barer kan trängseln till och med ha ökat under vissa tidpunkter på dygnet.

– Vid sjutiden, precis efter middagstid och vid stängningsdags. Vi restaurangägare tycker inte att det är det klokaste men vi gör bara som de säger, säger Niklas Jorgensen.

I Danmark är det också förbjudet att sälja alkohol efter klockan 22. Förhoppningen är att människor inte ska gå hem och fortsätta festandet där.

– Sen går man hem till någon som har lägenhet här och fortsätter festa där. Det är lite svårt att låta bli, säger Freja Milsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.