Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utöver Turkiet och Ungern menar Stefanie Babst att Slovakien nu också är kritiska mot Natos stöd till Ukraina. Foto: SVT

Tidigare Natotopp varnar för oenig allians: ”Tre trojanska hästar”

Uppdaterad
Publicerad

Allt ser nu klart ut för att Ungern röstar ja till svenskt Natomedlemskap på måndag. Men vad är det för Nato som Sverige går med i, där försvarsalliansens största arméer inte förlikas i de två pågående krigen?

Turkiet har hamnat på kollisionskurs med Natos mäktigaste medlem USA vad gäller kriget i Ukraina. Tillsammans med Ungern har länderna inte infört några sanktioner mot Ryssland, och Turkiets president Erdogan fortsätter att träffa Rysslands Putin.

Även Natomedlemmen Slovakien, som styrs av Putinvänlige Robert Fico, är mycket av en Natoskeptiker vad gäller stödet till Ukraina.

Sverige och Nato

Detta är försvarsalliansens ”tre trojanska hästar”, enligt Stefanie Babst, tidigare chef för Natos planeringsstab.

– Det här är ett politiskt problem, särskilt när vi tittar på hur vi kan främja politisk sammanhållning i Nato under de kommande åren, säger hon i SVT:s Agenda.

Kriget i Gaza ökar dispyten

När det gäller kriget i Gaza står Turkiet och USA återigen på olika sidor. Enligt Stefanie Babst tillför det ännu en slitning på relationen mellan de mäktiga Natoländerna.

– Operationerna som israelerna genomför mot Hamas är kontroversiella och kommer att förbli kontroversiella, inte bara mellan Turkiet och USA. Både Norge, Tyskland och Frankrike är alla väldigt obekväma med Israels krigföring.

Arbetet med att hålla Nato enat i framtiden förutspås bli ”ansträngande”.

– Jag kan bara hoppas att Natos nya generalsekreterare sätter den politiska och solidariska enigheten först och gör sitt bästa för att utveckla en strategi mot Ryssland.

Stefanie Babst tror dock inte att Sveriges säkerhet riskerar att försämras i och med ett Natomedlemskap.

– Jag tror att det är riktigt bra nyheter att Sverige snart går med i alliansen, och det kommer också att sätta Nato i en mycket bättre geografisk position, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet