Den etiopiska armén genomförde i oktober bombräder i regionen Tigray. Flera oppositionsgrupper i landet har gått samman för att störta landets regering. Foto: AP/TT

UD uppmanar svenskar att lämna Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartmentet uppmanar från och med fredagen svenskar att lämna Etiopien, då situationen i landet förvärrats.

Flera oppositionsgrupper har gått samman i en allians för att avsätta premiärministern Abiy Ahmeds regering. De utesluter inte att störta honom med våld, skriver nyhetsbyrån AP.

Oroligheterna i Etiopien fortsätter då rebellgrupper slår sig samman och Tigray-trupper rör sig mot huvudstaden Addis Abeba.

Nu uppmanar UD svenska medborgare att lämna Etiopien på grund av det förvärrade säkerhetsläget.

– I dag uppmanar UD alla svenskar att lämna Etiopien i ljuset av osäkerheten i den framtida utvecklingen av situationen. Det kan komma att bli svårare att lämna landet framöver, säger John Runeson, kommunikationsstrateg på UD.

”Undvik folksamlingar”

Mellan 500 och 1000 svenskar uppskattas befinna sig i Etiopien. UD uppmanar dem att resa hem från flygplatsen i huvudstaden som fortfarande har kommersiella flygningar. De rekommenderar också att man skriver upp sig på Svensklistan.

– Vi har ingen uppgift om drabbade svenskar. Vi uppmanar svenskar på plats att iaktta stor försiktighet och undvika folksamlingar, säger Runeson.

Reseavrådan gäller tills vidare. Även Norge och USA har kommit med liknande rekommendationer under fredagen.

Bred och beväpnad motståndsgrupp

Flera oppositionsgrupper varav vissa har beväpnade styrkor har officiellt bildat en allians. Etiopiens regering kallar sammanslutningen för ett ”publicitetsjippo” skriver AP. Men den breda gruppen skulle kunna utgöra ett hot mot regeringen.

En av grupperna är Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som stridit mot regeringsstyrkor i över ett år i blodiga sammandrabbningar. Även Oromo Liberation Army ingår i alliansen som vill avsätta regeringen.

Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken uppmanar till vapenvila och ber rebellgrupperna omedelbart stoppa sin färd mot huvudstaden, skriver AP.

Twitter inaktiverar funktioner

Under natten mot lördag inaktiverar det sociala nätverket Twitter sin så kallade Trendfunktion i Etiopien.

”Att hetsa till våld eller avhumanisera människor går emot våra regler. På grund av de överhängande hoten om fysisk skada så har vi tillfälligt inaktiverat Trends i Etiopien,” skriver de på sin egna Twittersida och fortsätter:

”Det tillsammans med att vi arbetar med att förhindra plattformsmanipulation hoppas vi att åtgärderna minskar riskerna för samordning som uppmuntrar till våld eller orsakar skada.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.