Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katastrofen med Costa Concordia och ”Kapten Ynkrygg” blev en världsnyhet. Foto: TT

Tio år sedan Costa Concordia förliste

Uppdaterad
Publicerad

Tio år har gått sen Costa Concordia förliste. Det jättelika kryssningsfartyget gick på grund

utanför den italienska ön Giglio. Av de drygt 4|200 ombord dog 32 personer.

Det var en lugn kväll på havet, fredagen den 13 janauri 2012. Kryssningspassagerarna ombord på Costa Concordia njöt av middagen, dansen och underhållningen på sin resa runt Medelhavet. 

På kommandobryggan beslöt samtidigt kaptenen Francesco Schettino att man skulle avvika från rutten och gå nära ön Giglio, utanför Toscanas kust, och tuta och visa upp skeppet. En hälsningsgir som gjorts förut, men denna kväll gick något fel. Det 300 meter långa, enorma skeppet körde på klipporna utanför Giglio och ett långt hål revs upp i skrovet. 

Omöjlig att styra

Båten tog in vatten, blev omöjlig att styra, gick på grund och sjönk. Då det var så nära land kom överdelen av skeppet att hamna ovanför vattenytan. De flesta kunde räddas men 32 personer, både passagerare och besättning, miste livet.

Det yngsta dödsoffret var femåriga Dyana Arlotti som var på resa med sin pappa och drunknade inne i båten. 

Kapten övergav sitt skepp och satte sig själv i säkerhet trots att han av hamnkommandanten i Livorno på telefon beordrades att omedelbart återvända ombord.

16 års fängelse

Han dömdes till 16 års fängelse för dråp, för att ha orsakat olyckan samt för att ha övergivit fartyget. I efterhand menar många att rederiet Costa Crociere kom för billigt undan och att Schettino utsågs till syndabock. Han sitter i fängelset Rebibbia i Rom där han studerar juridik och journalistik.

En minnesceremoni kommer att hållas på Giglio under dagen och sändas i italiensk tv. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer