Norges ambassad i Moskva. Utöver ambassaden finns tre norska konsulat i grannlandet. Foto: Lemezza/Wikimedia Commons

Tio norska diplomater utvisas från Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Tio diplomater vid den norska ambassaden i Moskva utvisas från Ryssland, skriver NRK.

– Vi ser det ryska beslutet som en hämndaktion, säger Ragnhild Simenstad talesperson för norska UD.

Norge utvisade nyligen 15 ryska diplomater som man menar har arbetat som underrättelseofficerare. Diplomatjobben har varit en täckmantel, menar man från norskt håll.

– Ryska regeringen uppger att detta är en reaktion på att Norge utvisat 15 personer från den ryska ambassaden i Olso, säger Ragnhild Simenstad talesperson för norska UD.

Ryssland aviserade i samband med utvisningarna att någon form av vedergällning skulle ske.

”Bedriver vanligt diplomatiskt arbete”

– Vi ser det ryska beslutet som en hämndaktion. Alla våra diplomater i Ryssland bedriver vanligt diplomatiskt arbete. Det känner ryska myndigheter väl till, säger Simenstad till NRK.

Ryska UD skriver i en kommentar att Norges utvisningar förvärrar relationen mellan länderna som redan är på en ”kritiskt låg nivå”. Utöver utvisningarna kommer Ryssland också att begränsa möjligheterna för den norska ambassaden att ha lokalanställd personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.