Frivilla rensar gatorna från lera i byn Coccolia i Ravenna. Foto: Andreas Solaro/TT

Tiotusentals evakueras efter översvämningarna i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Regnet fortsätter att falla i norra Italien och den redan översvämmade regionen Emilia-Romagna. Över 36 000 människor har nu tvingats evakuera sina hem.

Inga nya dödsfall har rapporterats under lördagen, men lokala myndigheter har utfärdat nya varningar för jordskred i samband med de kraftiga regnen.

I takt med att större områden drabbas tvingas också fler tillfälligt lämna sina hem, främst runt staden Ravenna. Antalet evakuerade hade nästan fördubblats från fredagsförmiddagen till lördagskvällen, när 36 000 flytt.

Klimatkrisen

Premiärminister Giorgia Meloni deltog under lördagen i G7-mötet i Hiroshima, men återvände hem i förtid.

– Helt ärligt kan jag inte vara så här långt hemifrån under sådana här tider, sade hon och tackade de över 5 000 räddningsarbetare och frivilliga som hjälper de nödställda. Meloni väntas besöka de drabbade områdena under söndagen.

En man tar sig ut ur sitt hus i Ghibullo, Ravenna, med hjälp av ett rep och en stege. Foto: Andreas Solaro/TT

Mycket kraftiga regn

I torsdags och fredags föll lika mycket regn som normalt kommer under ett halvår, och översvämningarna har beskrivits som de värsta på över ett århundrade.

I regionen har över 500 vägar stängts och många av dem är förstörda. Matteo Lepore, borgmästare i Bologna, säger att det kommer att ta tid att laga vägnätet.

– Vi talar om månader, på några ställen åratal, säger han till AFP.

Enligt guvernören Stefano Bonaccini lär prislappen hamna på över en halv miljard euro, motsvarande drygt fem miljarder kronor.

Fjorton dödsoffer har hittills rapporterats i översvämningskatastrofen.

En skadad bro i närheten av Dovadola. Foto: Raimondo Baldoni/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet