Foto: TT

Tiotusentals pass kan ha stulits av IS

Uppdaterad
Publicerad

Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) har stulit ”tiotusentals blanka pass” som kan ha använts för att smuggla in jihadister till Europa som flyktingar. Uppgifterna publiceras i en tysk tidning.

IS kan, enligt västliga underrättelsekällor som tidningen Welt am Sonntag hänvisar till, ha kommit över resehandlingarna i områden av Syrien, Irak och Libyen som kontrolleras av rörelsen.

Beredda till attacker

Passen kan bli utfärdade till personer som kommer till Europa som asylsökande men är beredda att genomföra attacker, skriver den tyska tidningen.

Därutöver tjänar IS redan pengar på falska resehandlingar som säljs för 1.500 euro styck på svarta marknaden, skriver Welt.

Koppling till Parisdåden

De två oidentifierade männen som attackerade Stade de France i Paris har kopplats till två förfalskade syriska pass som använts för att komma in i Europa.

– Det stora inflödet av personer som reser till Europa okontrollerade utgör en säkerhetsrisk, säger Fabrice Leggeri, chef för EU:s gränskontrollorgan Frontex, till tidningen.

Leggeri säger att ingen kan garantera ”att dokument som ser äkta ut faktiskt utfärdats av en myndighet” i krigshärjade länder som Syrien, där förhållandena är kaotiska.

Det tyska inrikesdepartementet gör en liknande bedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet