I huvudstaden Paris kommer 12.000 poliser att patrullera gatorna på valdagen. Foto: TT & SVT

Tiotusentals poliser på vakt när Frankrike går till val

Uppdaterad
Publicerad

Nu har vallokalerna i Frankrike öppnat. Säkerhetspådraget är stort i hela landet, när fransmännen i dag ska gå och välja om Marine Le Pen eller Emmanuel Macron ska bli deras nya president. Under det rådande undantagstillståndet är det inte bara terrorhotet som oroar, utan även medborgarnas eventuella segerfester och missnöjesyttringar. Dessutom har en OS-ansökan försvårat festplanerna på vissa håll.

I dag går fransmännen till valurnorna, i en på många sätt historisk avgörande andra valomgång, för att utse sin blivande president. Valet står mellan två kandidater, från rörelser från aldrig tidigare innehaft presidentmakten: mittenliberalen Emmanuel Macron (En Marche!) och högerpopulisten Marine Le Pen (Nationella Fronten).

Valet är också unikt genom att vara det första i modern tid som genomförs medan undantagstillstånd råder i landet, till följd av det åtskilliga terrordåd som skakat Frankrike de senaste åren.

Presidentval i Frankrike 2017

LÄS MER: Fillon-aktivisten: ”Först blev jag förvånad,och sedan väldigt arg”

Över 50.000 ur ordningsmakten på gatorna

– Liksom vid första valomgången kommer fler än 50.000 nationella poliser vara utplacerade på valdagen, tillsammans med militär ur Sentinelle-insatsen [som pågår sedan undantagstillståndet infördes] och lokala poliser, för att garantera säkerheten vid vallokalerna och ingripa omedelbart vid incidenter, har en talesperson för inrikesdepartementet förklarat för AFP.

Det rör sig dock inte bara om risken för terrorhot, utan även om de folksamlingar som väntas uppstå när valet avgjorts – både för att fira en kandidats seger men också för att eventuellt manifestera sitt missnöje med valutgången.

Efter den första omgången för två veckor sedan uppstod våldsamma sammandrabbningar med polis i flera franska städer, mellan personer som gick ut och manifesterade mot såväl Macrons som Le Pens vidaregång till den andra omgången.

LÄS MER: Le Pens hopp: Att soffliggarna avstår att rösta – i protest

Ska även säkerställa festligheter

Inrikesdepartementet har sedan den första valomgången den 23 april samarbetat tillsammans med båda kandidaternas staber för att säkerställa möjligheten att kunna fira en eventuell valseger, rapporterar France Inter. I många städer väntas man upprätta olika inhägnader för ändamålet, av den typ som ofta finns för besökare vid festivaler eller sportevenemang.

I huvudstaden Paris, där flest folksamlingar väntas, kommer 12.000 poliser att finnas på gatorna. Här är det dock inte bara säkerheten man har diskuterat i förberedelserna.

Emmanuel Macrons anhängare ville förbereda en sammankomst på Champ de Mars, parken framför Eiffeltornet. Det sa man blankt nej till – eftersom den Internationella Olympiska kommittén nästa vecka ska besöka platsen för att utvärdera Paris kandidatur som OS-värd 2024, och gräsmattan helst ska hålla sig hel och ren till dess.

LÄS MER: Svag mobilisering mot Nationella fronten jämfört med 2002

Första prognos att vänta kl 20

De sista vallokalerna i Frankrike stänger kl 20, och en preliminär prognos väntas då kunna ges kring resultatet.

SVT Nyheter bevakar valet löpande under hela dagen och kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet