Tiotusentals protesterar mot ojämställdhet i Australien

Publicerad

Under måndagen hölls massiva protester mot ojämställdhet och våld mot kvinnor i 40 olika städer i Australien.

– Vi är alla här i dag, inte för att vi vill vara här utan för att vi måste, säger våldtäktsoffret Brittany Higgins utanför parlamentet i Canberra.

Det som blåst liv i proteströrelsen är ett vittnesmål från Brittany Higgins som tidigare var medarbetare i det styrande Liberala partiet. I februari vittnade hon om att hon 2019 våldtogs av en manlig kollega inne i parlamentsbyggnaden, och att hon sedan pressades till att inte anmäla händelsen. Ytterligare kvinnor framträdde därefter med anklagelser mot mannen, som senare fick sparken för en annan företeelse.

– I framtiden vill jag kunna känna mig säker och jag vill känna mig skyddad, säger 11-åriga Xero Marks som deltog i demonstrationen i Canberra.

Organisationen som arrangerat protesterna har listat flera krav till politikerna. Bland annat att alla folkvalda ska utbildas i frågor om sexuella trakasserier och att lagar kring könsdiskriminering ska skärpas, rapporterar ABC News.

Se bilder från protesterna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.