De heltäckta kvinnorna i bilden har inte med protesten att göra. Foto: TT

Tiotusentals saudiska kvinnor kräver: Behandla oss som fullständiga medborgare!

Uppdaterad
Publicerad

Enligt saudisk lagstiftning måste varje kvinna ha en manlig förmyndare som kan ge henne tillåtelse att resa utomlands, studera och gifta sig. Nu har en protestaktion tagit fart i kungariket, och hittills har nästan 15.000 kvinnor skrivit under en namninsamling där de kräver att förmyndarsystemet skrotas.

Organisationen Human rights watch kritiserade under sommaren Saudiarabiens hårda förmyndarlagar, och beskrev dem som det enskilt största hindret för kvinnors rättigheter i landet.

Sedan dess har en protestaktion långsamt tagit fart, med många tusen kvinnor som skrivit under en namninsamling, och ytterligare ungefär 2.500 som skickat telegram och brev till den saudiske kungen, där de ber honom att ändra lagen.

Skriftlärda vill hindra utvecklingen

Kungahuset har ännu inte gett någon respons på aktionen, och många experter tror att insamlingen inte kommer att ge något konkret resultat.

Den saudiske vice kronprinsen Mohammed bin Salman menade i april att Saudiarabien inte ens var redo för kvinnliga bilförare, enligt The Independent, och många seniora skriftlärda imamer och mullor anses vilja hindra utvecklingen, enligt The Guardian.

”Det skulle splittra samhället”

– Kungahuset är i ett sådant läge att de inte kan ta risker med en sådan sak som kvinnors status. Det skulle splittra samhället, säger Saudiarabienkännaren Abdulhadi Khalaf, vid institutionen för sociologi vid Lunds universitet, till DN.

Han tror dock att protesterna potentiellt kunde leda till fler protester i framtiden, och att ännu fler skulle våga medverka nästa gång, då de sett att så pass många skrev under listan nu under hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer