Tusentals människor firade slutet av coronaviruset i Prag. Foto: EBU

Tjecker gick på ”avskedsfest” för coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin är långt ifrån över, varnar Världshälsoorganisationen WHO. Men i Tjeckien samlades tusentals personer under tisdagen för att på en fest ta ett ”symboliskt farväl” av viruset.

Tusentals gäster satt vid ett 500 meter långt bord på Karlsbron i Prag under tisdagen och delade med sig av mat och dryck som de tagit med hemifrån.

– Vi vill fira coronakrisens slut genom att låta människor träffas och visa att de inte längre är rädda för att göra det. Att de inte är rädda för att ta en tugga av någons smörgås, säger kaféägaren och festfixaren Ondrej Kobza.

Det har varit färre än 12 000 fall av covid-19 i Tjeckien, ett land med 10 miljoner. Cirka 350 personer har dött.

Förra veckan tillät regeringen offentliga sammankomster med upp till 1 000 personer. Simbassänger, museer, djurparker och slott kan nu öppnas utan begränsningar för antalet besökare. Restauranger, barer och pubar har fått betjäna människor inomhus i en månad nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.