Flera japaner har gett sig ut på gatorna för att demonstrera mot kärnkraft, som här i Tokyo tisdagen den 7 mars. Foto: KIMIMASA MAYAMA/EPA/TT

Demonstrationer mot kärnkraft i Japan – tolv år efter katastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftskatastrofen i Fukushima för tolv år sedan ändrade inställningen till kärnkraft i både Japan och Europa, där flera länder började stänga sina reaktorer. Idag, ett årtionde efter olyckan, vill Japan återigen blåsa liv i kärnkraften.

En folksamling utanför en domstol i Sendai viftar med antikärnkraftsbanderoller. Demonstranterna väntar på att hovrätten i staden, som ligger i Fukushima-provinsen, ska ta ställning till om det var den japanska staten som bär skulden för kärnkraftsolyckan för tolv år sedan.

– En fällning är väldigt viktigt för energipolitiken, för om man ska fortsätta att använda kärnkraft eller inte, säger demonstranten Sanae Okamoto, som tror att Japan är på väg att återigen göra sig beroende av kärnkraft.

Hittills har det japanska rättsväsendet inte kunnat slå fast om någon bär ansvaret för haveriet – staten eller energibolaget Tepco, som ägde och drev kärnkraftverket i Fukushima den ödesdigra dagen i mars 2011. 

Fick politiska effekter

En kraftig jordbävning i havet utanför Japan utlöste en tsunami, som i sin tur skadade kylningen av Fukushimas kärnkraftsreaktorer och ledde till att radioaktivitet läckte ut. Över 150 000 invånare i städer i hela provinsen evakuerades omedelbart. Flera av städerna står tomma än idag. 

Olyckan skedde inför hela världens TV-kameror, och fick omedelbara politiska effekter. Många tycktes tänka att om något så allvarligt kunde hända i det tekniskt utvecklade Japan så kunde det hända var som helst. I Berlin meddelade den dåvarande förbundskansler Angela Merkel snart, att Tyskland skulle avveckla sin kärnkraft.  Och i både Belgien och Holland hördes liknande tongångar.

I Japan har kärnkraften varit svår att ersätta. Efter att man stängt landets alla anläggningar uppstod ett beroende av kol och naturgas, som inte produceras i Japan utan måste importeras. Idag, ett år efter den ryska invasionen av Ukraina, som skapat en energikris och fått energipriserna att stegra, är Japans energiimporter hiskeligt dyra.

Öppnar dörren för ny kärnkraft

Nyligen föreslog premiärministern Fumio Kishida att Japan öppnar dörren för kärnkraft igen – inte minst för att göra Japan koldioxidneutralt. 

Utanför domstolen i Sendai har demonstranterna fått ett negativt besked: Staten är inte ansvarig för olyckan i Fukushima, lyder domslutet. Sanae Okamoto tror att domen kommer att överklagas. 

– Vi måste vinna, och i en domstol klargöra vad den här kärnkraftsolyckan var, och vilka följder den har fått, Under tiden som vi skiftar till förnybar energi är enda alternativet att använda kol och gas, menar Sanae Okamoto.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tolv år har gått sedan Fukushima-olyckan i Japan. Den ledde till att flera andra japanska kärnkraftsverk stängde och synen på kärnkraft förändrades. Men nu har opinionen svängt igen. Hör SVT:s utrikesreporter på plats i Japan om varför. Foto: Arkiv/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.