Stridande från IS vid fronten i Deir el-Zour-provinsen i Syrien Foto: TT

Vapen för miljarder exporteras från Europa till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals vapen säljs årligen från Balkanländerna till Mellanöstern. Vapnen misstänks till stor del hamna i det krigsdrabbade Syrien men också i händerna på islamistiska grupper som exempelvis Islamiska staten, skriver The Guardian som har tagit del av en rapport från bland annat ett undersökande reporternätverk i Balkan.

Efter att under ett år ha granskat bland annat exportdokument, vapenkontrakt och flygplanstrafik, har man kunnat se hur åtta länder i Balkanregionen sedan 2012, då konflikten i Syrien trappades upp, exporterat vapen för drygt 11 miljarder kronor, enligt rapporten.

The Guardian har kartlagt vapnens väg till Syrien. Exporten av både vapen och ammunution har har gått till Saudiarabien, Jordanien, Turkiet och Förenade Arabemiraten. Länder som är de främsta vapenleverantörerna till Syrien och Jemen. Exporten har ökat de senaste åren, enligt tidningen.

Syrienkriget

Spåras genom bilder

Exporten omfattar bland annat automatvapnet AK47, granatkastare och andra tunga vapen. De tillverkas i öst- och centraleuropa och har kunnat spåras genom videoklipp och bilder som lagts upp på sociala medier. Bilderna visar att de hamnat hos väststödda syriska befrielsegrupper. Men de har även synts i händerna på krigare för den islamiska staten, grupper som stödjer Assad-regimen och sunnistyrkor i Jemen.

Exporten har varit möjlig då länderna godkänt ett exportavtal, trots varningar från experter om att vapnen skulle riskera att hamna hos den syriska oppositionen. Något som skulle strida mot både nationella och internationella avtal samt EU:s regler. Det menar bland annat Patrick Wilcken som forskar om vapenkontroll på Amnesty international.

– Det här visar på en systematisk vapenexport till väpnade grupper som anklagas för att ha begått allvarliga människorättskränkningar. Om uppgifterna stämmer är exporten inte förenliga med internationell rätt och borde uppgöra omedelbart, säger han till The Guardian.

Även USA inblandat

Enligt rapporten har även USA varit involverad i vapenexporten genom att köpa och leverera stora mängder vapen från öst- och Centraleuropa till syriska oppositionsgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet