Tomas Thoren: ”Ett litet felsteg skulle kunna få stora konsekvenser”

Publicerad

Konflikten mellan Grekland och Turkiet över territorialgränser och potentiella naturgasfyndigheter fortsätter att eskalera.

– I flera nationella medier är det nästan som om kommentatorerna vill se ett krig, säger SVT Nyheters utrikesreporter Tomas Thoren på plats i Istanbul.

Konflikten över vem som har rätt till havsområdet runt den grekiska ön Kastellorizo, belägen bara två kilometer utanför Turkiets sydkust, har egentligen pågått i flera decennier.

Men efter att både Israel och Cypern gjort stora naturgasfyndigheter i östra medelhavet har det spända läget mellan länderna trappats upp.

Stora tillgångar i potten

Turkiet har börjat leta efter naturgas i ett område som av hävd tillhört Grekland vilket har lett till att båda länderna har ökat sin militära närvaro i området.

– Det är stora naturgastillgångar som ligger i potten och det skulle betyda väldigt mycket för Turkiet som är helt beroende av att importera all energi i dagsläget, säger Tomas Thoren i Aktuellt.

Trots att EU, som står på Greklands sida i fråga om gränsdragningen, hotat med sanktioner har Turkiets president Erdogan fortsatt hävda rätt till havsområdet. Och i nationella medier är stämningen uppiskad, säger Thomas Thoren.

– Det är nästan som om kommentatorerna vill se ett krig. Man uppfattar alla utspel från Greklands sida som provokationer, säger han.

Beredda att förhandla

Samtidigt har Tyskland tagit på sig rollen som medlare. Man värnar bland annat flyktingavtalet med Turkiet som lett till att EU tagit emot färre migranter de senaste åren.

– Dörren till dialog är inte helt stäng. Så sent som i dag har man sagt att man är beredda att sätta sig vid förhandlingsbordet, men positionerna är väldigt långt ifrån varandra.

Hur stor är risken för ett krig?

– Det är ett mycket allvarligt läge och ett litet felsteg skulle kunna få stora konsekvenser men stalltipset är ändå att det inte kommer sluta i ett regelrätt krig, säger Tomas Thoren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.