Det turkiska prospekteringsfartyget Oruc på väg mot grekiska ön Kastellorizo. Foto: TT

Konflikten mellan Grekland och Turkiet trappas upp – Frankrike ökar närvaron

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike kommer att öka sin militära närvaro i östra Medelhavet på grund av konflikten mellan Grekland och Turkiet. Konflikten, som handlar om territorialvatten, har trappats upp och den franske presidenten säger att utvecklingen är oroväckande.

Turkiets sökande efter olja och naturgas i vatten som Grekland anser är grekiskt har återigen höjt tonläget i östra Medelhavet. Tidigare i veckan sände Turkiet ut prospekteringsfartyget Oruc Reis i sällskap med enheter ur den turkiska flottan till området kring den grekiska ön Kastellorizo. Grekland svarade med att sända beväpnade militärfartyg.

Upptrappningen har fått Frankrike att öka sina militära närvaro i området, i syfte att bevaka situationen, enligt ett uttalande från president Emmanuel Macrons kontor.

Inte överens

I grunden handlar konflikten om vem som har rätt till tillgångarna som finns i området. Kastellorizo ligger 570 kilometer från det grekiska fastlandet och två kilometer från den turkiska kusten. Grekland hävdar att den grekiska övärlden är berättigad till territorialvatten enligt internationell rätt, vilket Turkiet avfärdar.

Turkiets försvarsminister, Hulusi Akar, säger enligt Al Jazeera att det är absurt att en ö så liten som Kastellorizo ska ge Grekland rätt till ett många gånger större havsområden.

Tyskland medlade

I juli minskade spänningarna i området något, efter att Tyskland gått in och medlat mellan länderna.

Grekland och Turkiet säger båda att de inte är ute efter en eskalering av konflikten, men att man kommer att försvara det man tycker sig ha rätt till.

I veckan ska frågan diskuteras av EU, som hittills gett stöd åt Grekland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer