Tonen skärps mot Belarus – nya sanktionspaket hanteras i dag

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals migranter sitter fortfarande fast på gränsen mellan Belarus och Polen. Samtidigt samlas EU-ländernas utrikesministrar i Bryssel för att hantera kommande sanktionspaket mot Belarus.

– Jag tror att vi kommer att fatta beslut nu på förmiddagen om ytterligare sanktioner och att utöka de sanktionsregimer som finns, säger utrikesminister Ann Linde (S) .

Fler belarusier ska stoppas och nya åtgärder bockas av. Under måndagen väntas EU ytterligare skärpa tonen mot Belarus efter migranttrycket vid gränsen mot Polen.

– Vi kommer hitta olika sätt som EU-kommissionen kommer föreslå för att gå hårdare mot flygbolag som forslar migranter till gränsen, säger utrikesminister Ann Linde (S) på väg in till mötet.

Sanktionspaketen som nu är på bordet har redan fått Belarus president Aleksandr Lukasjenko att hota med att strypa gastillförseln till Europa i torsdags.

– För Ryssland är exporten av gas till Europa jätteviktig. Putin har varit tydlig med att om Lukasjenko gör detta är det ett kontraktbrott. Putin håller hårt i kopplet där, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Nya namn förhandlas

Rent formellt införs inga nya sanktioner redan nu. Klartecken ska dock ges för ytterligare en utökning av listan över personer, företag och organisationer som ska få sina eventuella tillgångar i EU frysta och inte heller ges visum till EU. Antalet nya namn har förhandlats in i det sista, men väntas landa i minst ett 20-tal när beslutet formellt kan tas om några veckor.

– Att fösa migranter över gränsen in i EU är ett nytt fenomen, det utrikesministrarna förväntas bestämma i dag är att det utgör grund för sanktioner, säger David Boati.

När det är gjort kan arbetet komma i gång med att ta fram ännu fler namn till listorna, på exempelvis flygbolag, turistfirmor eller personer som har hjälpt till att föra migranter till gränsen mot EU-länderna.

Etiopien och öst

Utöver Belarus har utrikesministrarna också en rad andra krisområden som ska hanteras under måndagen. Läget i Etiopien ska avhandlas, även där med önskemål om att börja förbereda sanktioner, liksom läget i Mali, Sudan och länderna på västra Balkan.

Under eftermiddagen ansluter dessutom utrikesministrarna från de forna sovjetrepublikerna i EU:s östliga partnerskap: Ukraina, Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. Formellt är fortfarande även Belarus en del av partnerskapet – även om man efter EU-kritiken mot fjolårets presidentval valt att inte delta aktivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.