Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid Oders strand samlas tonvis med död fisk in i svarta sopsäckar efter det misstänkta utsläppet. Se bilderna från floden i klippet. Foto: Patrick Pleul/AP/TT

Tonvis med död fisk i Tyskland och Polen – misstänker utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har tonvis med död fisk spolats upp i floden Oder som rinner längs gränsen mellan Tyskland och Polen. Myndigheterna misstänker att ett utsläpp kan vara orsaken, och i Polen har en belöning utlysts för den som lämnar information om de ansvariga.

– Omfattningen är så stor att det kan ta år för Oder att återgå till ett någorlunda normalt läge, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki enligt Reuters.

Fiskdöden i Oder uppdagades först i slutet av juli, när fiskare påträffade flera ton död fisk nära staden Olawa i sydvästra Polen. Sedan dess har liknande rapporter kommit från flera platser längs vattendraget, som sträcker sig från Tjeckien i syd till Östersjön i norr.

Senast i raden är tyska Frankfurt an der Oder, där boende nu uppmanas att hålla sig borta från vattnet, skriver Deutsche Welle.

”Som en våg av död fisk”

Såväl tyska som polska företrädare menar att fiskdöden sannolikt orsakats att ett utsläpp. Enligt uppgifter till tyska RBB har vattenprover från delstaten Brandenburg visat på förhöjda halter av kvicksilver. Enligt Polens miljöminister har prover som tagits dock inte visat spår av kvicksilverförgiftning, däremot på en ovanligt hög salthalt. Exakt vad som orsakat fiskdöden är med andra ord ännu oklart.

Enligt Anna Sobek, som är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, stärks misstankarna om ett utsläpp av problemets utbredning.

– Fisk är känslig för syrebrist och då kan man också få sådana här typer av massdöd, men här har man sett hur det går som en våg av död fisk. Det har inte bara skett lokalt utan först i Polen och sedan längre upp i Tyskland. Då har man att göra med ett utsläpp, säger hon.

Östersjön kan påverkas

För att gå till botten med problemet har Polens inrikesminister utfärdat en belöning på 1 miljon zloty, motsvarande cirka 2,3 miljoner kronor, för information som leder till att ansvariga ställs inför rätta, skriver AP.

Samtidigt riktar miljöorganisationer kritik mot den polska regeringen, som man menar borde ha slagit larm tidigare. Även tyska myndigheter har uttryckt frustration över att samarbetet inte fungerat, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt finns också en oro för att fiskdöden ska sprida sig längre norrut.

– Om det nu är kvicksilver finns så klart en stor risk att det även kommer påverka Östersjön, framför allt området där Oder mynnar ut. Men så småningom kommer det spädas ut, så det är inte så att hela Östersjön kommer få en kvicksilverbelastning, säger Anna Sobek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.