Horst Seehofer, Angela Merkel och Martin Schulz har förhandlat fram ett politiskt program för en ny stor koalition. Foto: TT/Reuters

Framgång för tyska socialdemokrater i ny Merkelregering

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De tyska socialdemokraterna, SPD, får tunga ministerposter i överenskommelsen om en ny Merkelregering. Partiet behöver sälja uppgörelsen som en stor framgång till sina 463.000 medlemmar. De är de som ska rösta om förslaget och har avgörandet i sin hand.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Socialdemokratiska företrädare har de senaste dagarna försökt dämpa förväntningarna på överenskommelsen. Men de dystra profetiorna byttes mot glädjerop när förhandlarna äntligen kunde enas.

En hårt pressad Angela Merkel har tvingats till stora eftergifter för att få till stånd en ny stor koalition, GroKo, förkortning för Grosse Koalition. Alternativen skyr hon som pesten – nyval eller minoritetsregering.

Eftergifter

Angela Merkel har talat om ”smärtsamma kompromisser” och en stor eftergift blev finansministerposten som traditionellt hört till det största partiet. CDU tappade visserligen många väljare i valet till förbundsdagen i september men är det större partiet med 32,9 procent av rösterna – att jämföra med SPD:s 20,5 procent.

Tunga ministerposter och ett dyrt socialdemokratiskt präglat reformpaket blev priset som Merkel fick betala för att kunna sitta kvar som kansler.

CDU släpper ministerposter

SPD får även ta över departementet för arbetsmarknad och sociala frågor och får behålla utrikes, familje- och miljöministerierna. CDU fick även släppa ifrån sig inrikesministerposten till Horst Seehofer, partiledare för det mer konservativa systerpartiet i Bayern, CSU.

I inrikesdepartementet ligger de brännande frågorna om inre säkerhet och migration som nykomlingen i förbundsdagen, partiet Alternativ för Tyskland, profilerat sig på.

CSU tappade ett stort antal röster till AFD vid valet i höstas och AFD ökar i de senaste opinionsmätningarna. CSU väntar sig tuff konkurrens från AFD vid delstatsvalet i Bayern i oktober.

Motstånd i SPD

Motståndet mot en ny koalition under Merkels ledning är stort i SPD:s vänsterfalang och i ungdomsförbundet. Över 20.000 nya medlemmar har värvats den senaste tiden för att stärka motståndet i den nationella medlemsomröstning som ska genomföras de kommande veckorna.

Det är de drygt 463.000 partimedlemmarna som kommer att hjälpa eller stjälpa den mödosamt ihopsnickrade uppgörelsen om en ny stor koalition i Tyskland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet