Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den domedagsliknande förvandlingen av Lake Oroville. Foto: Johannes Strömbäck/SVT, Justin Sullivan/TT

Torka kan leda till energibrist i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Lake Oroville är livsviktig för jordbrukare och invånare i hela Kalifornien. Efter den senaste tidens höga temperaturer kan torkan leda till både vatten- och energibrist.

– Vattennivån håller på att bli så låg att vattenkraftsturbinerna inte längre får kraft att snurra runt, säger John Yarlbrough vid Kaliforniens vattenmyndighet.

Det är Kaliforniens näst största vattenreservoar och försörjer nästan 22 miljoner människor med dricksvatten. Jordbruk över hela Kalifornien är beroende av Lake Oroville, som snart kan vara oanvändbar då vattennivån sjunker för varje dag som går.

– Det är rätt chockerande. Faktumet att den snart kommer sluta användas visar på hur pass allvarlig den här torkan är, säger Jordan Kern som är professor vid North Carolinas avdelning för skog- och miljöresurser till LA Times.

Får stänga av vattenkraftverk

Det han åsyftar är att Kaliforniens Energikommission aktivt arbetar med att låta Lake Orovilles vattenkraft gå ”offline”, det säger deras talesperson Lindsey Buckley och pekar på de låga vattennivåerna i dammen.

De historiskt höga temperaturerna i delstaten beskrivs som anledningen till att fler vattenkraftverk än det i Lake Oroville kommer att stängas av.

28 procents kapacitet

Förutom att fungera som både vatten- och energiförsörjning så är Lake Oroville också ett populärt turistmål för båtentusiaster.

Just nu så är vattennivån i dammen på ungefär 28 procent av sin fulla kapacitet. Om man jämför den med det genomsnitt det haft historiskt är det ungefär en tredjedel.

Se SVT:s reporter rapportera från Lake Oroville i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer