Mohammed Fahmy ger sin fru Marwa en kram strax innan beskedt att han och han kollegor döms till fängelse. Foto: TT

Al Jazeera: Domen är ett skämt

Uppdaterad
Publicerad

Tre al-Jazeerajournalister dömdes idag till 3 respektive 3,5 års fängelse för att ha spridit falska nyheter i Egypten.
– Domen är ett skämt. Det finns inga bevis över huvudtaget, säger Fahmys advokat Amal Clooney till SVT Nyheter.

Det rådde en nervös stämning i rättssalen i högsäkerhetsfängelset Tora utanför Kairo imorse. Journalisterna Mohamed Fahmy och Baher Mohamed hade sagt hejdå till sina familjer utan att veta om de skulle få träffas på mycket länge. Deras kollega Peter Greste som deporterats till Australien följde rättegången via medier.

De tre journalisterna har suttit mer än 400 dagar i fängelse men efter att domstol beordrat en ny rättegång har de varit fria mot borgen. När domaren läste upp domen utbröt tumult i rättssalen, många grät och Fahmys fru Marwa Omara ropade till domaren.

– Det här är en politisk rättegång, de borde ha friats idag, säger Marwa Omara till SVT Nyheter.

”Saknade licens”

Domaren Hassan Farid sade att de tre journalisterna arbetat utan tillstånd i landet och sänt tv utan att ha licens för detta. Greste och Fahmy dömdes till tre års fängelse medan Baher Mohamed fick ytterligare ett halvårs strafftid.

I ett uttalande från tv-kanalen al-Jazira kallades domen för en ”ttack på pressfriheten i Egypten”

Peter Greste skrev på Twitter att han var chockad över utfallet.

Peter Greste, Baher Mohamed och Mohamed Fahmy greps den 29 december 2013, anklagade för att ha spridit falska nyheter och för att ha hjälpt terrorister i Egypten.

Kriitk från omvärlden

Europeiska unionen, Vita huset och ett stort antal människorättsorganisationer har uppmanat Egypten att släppa journalisterna och rättegången har beskyllts för att ha politiska motiv.

Australiensaren Greste och Fahmy som har egyptiskt-kanadensiskt medborgarskap dömdes förra året till sju års fängelse, medan egyptiern Mohamed dömdes till tio år. Efter att en appellationsdomstol i januari beordrat att rättegången skulle tas om släpptes journalisterna mot borgen. Greste deporterades till Australien och har inte rätt att återvända till Egypten. Han tog idag emot domen i sin frånvaro, medan Mohamed och Fahmy var på plats i rättssalen.

– Jag hoppas att vi kan fira ikväll att vi kommer bli helt rentvådda, vi vet att detta är en tvivelaktigt rättsfall, sade Fahmy innan han gick in i den ljudisolerade bur i rättssalen där de åtalade vistas. Efter att domen kom fördes han bort av fängelsevakter.

De åtalades advokater väntas överklaga domen.

Hårdare relationer

Relationen mellan Egyptens regering och TV-kanalen al-Jaziras ägare, gulfstaten Qatar anses spela en viktig roll i rättsprocesserna mot Greste, Mohamed och Fahmy.

Egyptens nuvarande presidenten och tidigare arméchef Abdel Fattah el-Sisi avsatte president Muhammed Mursi från det Muslimska brödraskapet förra sommaren, och efter detta har relationen hårdnat mellan Qatar som ställt sig bakom det Muslimska brödraskapet och Egypten som terroriststämplat rörelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalister dömda till fängelse

Mer i ämnet