Tyskar och fransmän är EU:s flitigaste tågresenärer. Omkring 14,5 procent av resorna går på räls i det båda länderna vilket kan jämföras med Sverige (11,1%) och EU-genomsnittet (10,8%). Foto: TT

Tyskar och fransmän är EU:s flitigaste tågresenärer

Publicerad

Tyskar och fransmän är europas flitigaste tågresenärer visar ny statistik från Eurostat. Den nya datan visar också att hela tre av fyra resor som genomförs av EU-medborgare sker i hemlandet.

Den senaste statistiken innehåller data från 2017 och uppskattar att europeiska medborgare genomförde 1,3 miljarder resor med minst en övernattning under året.

Statistiken inkluderar både affärsresor och turistresor och visar att vi totalt tillbringade 6,4 miljarder nätter på resande fot. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2016.

Tre av fyra i hemlandet

Hela tre av fyra resor (73%) skedde inom det egna landets gränser medan omkring en fjärdedel (23%) var utlandsresor, enligt Eurostat. Av EU:s 28 medlemsländer var rumäner, spanjorer, bulgarer, greker och portugiser mest benägna att resa på hemmaplan.

De som överlägset oftast korsade gränsen och reste utomlands var medborgare i den lilla staten Luxemburg (98 procent av resorna) följda av belgare, schweizare, malteser och slovener.

Fransmän och tyskar åker tåg

Statistiken visar också att det vanligaste transportmedlet för resandet under 2017 var bil (64%) följt av flyg (17%), tåg (11%) och buss (5%).

Mest benägna att flyga var föga förvånande medborgare från de tre ö-nationerna Malta, Cypern och Irland medan fransmän och tyskar är Europas flitigaste tågresenärer där 14,6 respektive 14,4 procent av resorna sker på räls.

Svenskarnas resande

Enligt statistiken reser svenskarna utomlands oftare än EU-genomsnittet och använder dessutom flyget oftare än våra europeiska grannar. Vi använder däremot bilen mer sällan och placerar oss marginellt över snittet när det gäller tågresor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.