Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sviatoslav Spatar, fältansvarig på Operation Aid i södra Ukraina, berättar om evakueringarna av alla tusentals människor som fått sina hem förstörda. Foto: Reuters/SVT

Tre frågor om evakueringsarbetet efter dammkatastrofen

Publicerad

Tusentals människor i Cherson-regionen står utan hem efter dammkatastrofen i Nova Kachovka. Operation Aid är en av de organisationer som är plats och med frivilliga krafter hjälper de nödställda.

– Situationen är svår. Människor har förlorat allt. De hann bara få med sig pass och lite pengar, säger han.

Svatioslav Spatar är fältansvarig för Operation Aid i södra Ukraina. Ända sedan kort efter att katastrofen var ett faktum har han och de andra volontärerna i organisationen arbetat med att evakuera de människor som drabbats av översvämningarna.

– Alla vill inte evakueras. Det handlar främst om pensionärer som har svårt att gå i trappor och hissarna fungerar inte, säger Svatioslav.

Delar ut mat och vatten

Volontärerna arbetar bland annat med att dela ut mat, vatten och andra förnödenheter till de som av olika anledningar inte kan evakueras. De hjälper också till med att kvartera in de evakuerade i tillfälliga bostäder.

Operation Aid är bara verksamma i den del av Cherson-regionen som kontrolleras av Ukraina. Därför har volontärerna ingen insyn i läget på de områden som ligger på den östra sidan om floden och som ockuperas av Ryssland.

– Vårt främsta fokus nu är att medicinsk hjälp till de som behöver det och framöver är det viktigt att kunna bidra med material för att människor ska kunna bygga upp sina hus. Många är totalförstörda.

I klippet ovan berättar Sviatoslav Sparat mer om evakueringsarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet