Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så är dammen i Kakhovka konstruerad – hör experten förklara det inbyggda skyddet mot attacker i klippet. Foto: Filip Brusman

Experten: Så gick det till när dammen i Kachovka kollapsade

Uppdaterad
Publicerad

Att Kachovka-dammen i östra delarna av Ukraina brustit har skapat omfattande förödelse, men samtidigt hade konsekvenserna kunnat vara ännu större. Dammen är nämligen av en typ som är välkänt tålig och tycks därför bara ha skadats i sitt översta lager, enligt dammexperten Nadhir Al-Alsari.

Dammen i Nova Kachovka är en så kallad jordfyllningsdamm, där själva grundkonstruktionen under vattenytan till stor del består av lera och sand. Dammar av det slaget har tidigare visat sig motståndskraftiga när det kommer till yttre påverkan.

– Det finns en liknande damm i Irak, Mosuldammen. Under Gulfkriget träffades den av flera missiller, men skadorna var minimala, säger Nadhir Al-Alsari, professor i geoteknik vid Luleå tekniska universitet.

Kriget i Ukraina

”Lättare att bygga nytt”

Det som tycks ha hänt i fallet Kachovka är snarare att själva vattenkraftsbyggnaden på dammens topp delvis förstörts, varpå trycket från vattnet dragit med sig nästintill hela dammens översta lager.

Om så är fallet bör grunden kunna förbli relativt oskadd, enligt Al-Ansari. Men det betyder inte nödvändigtvis att dammen kan repareras.

– Jag tror att det skulle vara lättare att bygga en helt ny damm. Men även det är ett enormt projekt. Det skulle ta minst fyra till fem år och kosta åtminstone 2 miljarder dollar, säger Al-Ansari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet