Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avgångarna i Boris Johnssons regering ökar. Men varför har det blivit såhär. Katrine Marçal, journalist Dagens Nyheter, svarar på tre frågor om ministeravgångarna.

”Tydligt partiet har fått nog av Boris Johnson”

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet med Boris Johnson växer. Under onsdagen fortsatte avhoppen från den brittiske premiärministerns regering. Men Johnson slåss för sin politiska överlevnad och vägrar att avgå.

– Det har blivit väldigt tydligt att partiet har fått nog av honom. Jag tror att det är över nu, säger DN-journalisten Katrine Marçal.

Under tisdagen avgick finansministern Rishi Sunak och hälsoministern Sajid Javid och under onsdagen har ytterligare över 30 ministrar och tjänstemän frånsagt sig sina uppdrag.

Avhoppen från Johnsons regering sker i kölvattnet av att parlamentsledamoten Chris Pincher tvingats avgå efter anklagelser om sexuella trakasserier. Johnson sade först att han inte kände till anklagelserna – ett uttalande som han senare fick be om ursäkt för.

– Det är inte bara skandalerna, utan också Boris Johnsons personlighet, hans tendens att ljuga och hans, enligt partiets uppfattning, förmåga att göra saker och ting värre, som gör att röster nu höjs för hans avgång, säger Katrine Marçal.

Pincher-skandalen uppdagades kort efter att Boris Johnson med minsta möjliga marginal klarat den misstroendeomröstning som följde efter ”partygate”. Eftersom Johnson överlevde den förra omröstningen får han enligt reglerna inte ställas inför en ny under åtminstone ett års tid.

– Men de reglerna kan ändras och det är vad man vill göra under måndagen. I så fall blir det en ny misstroendeomröstning gissningsvis på tisdagen, säger Marçal.

Varför avgår ministrarna, kan Johnson avsättas och varför avgår han inte självmant? Hör Katrine Marçal förklara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.