Gripandet kunde ske i samarbete med tysk polis och säkerhetspolis. Arkivbild. Foto: Henrik Schimdt/AP/TT

Tre häktade i Tyskland misstänkta för spioneri mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Tre utländska medborgare har häktats i Tyskland, misstänkta för att ha arbetat för utländsk underrättelsetjänst.

Männen, som kommer från Ukraina, Ryssland och Armenien, ska ha spionerat på en person från Ukraina som befunnit sig i Tyskland. De misstänkta greps i onsdags på ett kafé i Frankfurt efter att ha spanat på individen i fråga.

Tysklands åklagarmyndighet uppger inte vilken nations underrättelsetjänst de tre männen ska ha arbetat för.

Varnar: Ökat hot från Ryssland och Kina

Tidigare i år har flera personer häktats i landet misstänkta för att ha spionerat för Kina. Enligt Tysklands underrättelsechef Thomas Haldenwang ökar hotet från både Ryssland och Kina vad gäller olaglig underrättelseaktivitet.

– Jag talade till och med innan Ryssland invaderade Ukraina om en hotnivå som liknar den under kalla kriget, sade han i april i en intervju med Deutsche Welle.

– Detta har såklart intensifierats i och med kriget och kan handla om cyberspionage, påverkansoperationer och desinformation. Vi måste också hantera faktumet att Ryssland kan utföra sabotageaktioner här, sade Haldenwang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.