Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riikka Purra från Sannfinländarna, Petteri Orpo från Samlingspartiet och Sanna Marin från Socialdemokraterna. Foto: Alessandro RAMPAZZO/AFP/Jonathan NACKSTRAND/AFP/AP Photo/Sergei Grits/TT

Tre kandidater slåss om statsministerposten i Finland

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det val i Finland och tre partier, alla strax under 20 procent i opinionsundersökningarna, slåss om att bli störst.

– Vi har en tradition i Finland av majoritetsregeringar vilket betyder att två av dem måste på något sätt hitta varandra efter valet, säger Magnus Swanljung politisk kommentator på Yle.

Ledaren av det största partiet brukar också traditionsmässigt bli statsminister i Finland men nu är det inte längre säkert om det blir så, menar Magnus Swanljung.

Högt tonläge

Det handlar om Petteri Orpo från Samlingspartiet, Sanna Marin från Socialdemokraterna och Riikka Purra från Sannfinländarna. Mycket likt de svenska systerpartierna Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Tonläget inför valet har varit högt, vilket förvånat många, enligt Magnus Swanljung, då två av dem kommer behöva samarbeta för att bilda regering.

– Det är en teater nu och en annan teater efter valet, säger Magnus Swanljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.